Volledig scherm
© Peter Leunissen

Update gasexplosie Urk: Burgemeester wil onafhankelijk onderzoek naar oorzaak

[UPDATE 13:45] URK - De burgemeester van Urk, Pieter Van Maaren, roept op tot een onafhankelijk onderzoek naar de oorzaak van de gasexplosie. Hij neemt hiervoor contact op met de veiligheidsregio. De politie is ondertussen een eigen onderzoek gestart. Volgens Van Maaren is de meest waarschijnlijke schuldige de aannemer die bezig was met de riolering aan de Grote Fok in Urk.

Zes woningen die getroffen werden door de explosie en daaropvolgende brand moeten gesloopt worden. Door een gasexplosie werden vrijdagavond rond 18.15 twee woningen verwoest en vatten drie woningen vlam. Door de explosies zouden zes mensen gewond zijn geraakt. De oorzaak was een gaslek.

Volgens burgemeester Pieter van Maaren van Urk waren graafwerkzaamheden de oorzaak van de explosie. Bij deze werkzaamheden werd een gasleiding geraakt. Het gas hoopte zich op in het riool waarna een ontploffing volgde. Door de explosie brak brand uit, die zich uitbreidde tot drie andere rijtjeswoningen in het blok van vijf aan de Grote Fok.

Aan de dood ontsnapt
De 72-jarige bewoners van een van de panden hebben met hun drie kleinkinderen de ramp overleefd. Ze konden hun woning verlaten, pal voordat het pand instortte. Ze waren niet geëvacueerd ondanks dat het lek al geruime tijd bekend was. Het echtpaar is alles kwijt.

Sloop
Zes van de getroffen huizen zullen gesloopt moeten worden. Twee van de panden zijn geheel vernield. De anderen zijn ontzet. De burgemeester van Urk; Pieter van Maaren, laat weten dat de mensen niet meer terug kunnen keren naar hun huis. Er wordt gezocht naar alternatieve huisvesting voor de getroffenen.

Bewoners
Voor de directe omwonenden is zaterdagochtend een bijeenkomst gehouden. Hierbij waren tussen de 50 en 100 mensen aanwezig, de sfeer was bij vlagen emotioneel. Tijdens de bijeenkomst werd ook slachtofferhulp geboden aan de getroffenen.

Gemeente
Door wegwerkzaamheden in de buurt hadden de hulpverleners grote moeite om ter plaatse te komen. De gemeente verzoekt mensen dan ook om weg te blijven van de getroffen woningen zodat de hulpverleners hun werk kunnen doen.


Het gaslek werd vrijdag tegen 20.30 uur gedicht. Na het afsluiten van het gaslek kon de brandweer dichter bij het vuur komen, ruim twee uur na de explosie. Rond half tien werd het sein brand meester gegeven. Door het afsluiten van de leiding zitten achttien huizen zonder gas.De brandweer van Urk heeft hulp gekregen van de eenheden uit Emmeloord, Lelystad en Creil

#nou Door opbrekingen komen hulpdiensten moeilijk ter plaatse. Politie heeft de buurt afgezet in verband met explosiegevaar

— Redactie Urkerland (@heturkerland) 3 juni 2016

Volledig scherm
De ontplofte woning op Urk © Gino Press
Volledig scherm
© De Stentor
Volledig scherm
De omgeving van de getroffen huizen op Urk werd in een straal van 200 meter afgezet. Foto Gerald Meijer
Volledig scherm
Volledig scherm
De brandende gasleiding. Rond 20.30 werd deze gedicht. Foto Gerald Meijer
Volledig scherm
Volledig scherm
De omgeving van de getroffen huizen op Urk werd in een straal van 200 meter afgezet. Foto Gerald Meijer
Grote uitslaande brand op Urk na gasontploffing. gefilmd met mobiele telefoon.

Flevoland