Urk blij met ambulancepost, maar zorgen over de zorg blijven

videoUrk is blij met een ambulance permanent onder handbereik, als goedmaker voor het verdwijnen van 24-uurs spoedzorg in het ziekenhuis in Lelystad. Een door griep gevelde wethouder Freek Brouwer kwam gisterochtend even van zijn bed naar de ambulancepost om dat te benadrukken, met taart en een beeldje dat zorg en liefde symboliseert. Dat laat onverlet dat er nog steeds grote zorgen zijn over de zorg op Urk. Met name de acute verloskunde is er volgens deskundigen sub standard, oftewel: onder de maat.

Door ingrijpen van gezondheidsminister Bruno Bruins is de ambulancepost op het industrieterrein van Urk een ‘hoofdpost’ geworden. Wat betekent dat er een extra ambulance naar het dorp wordt gedirigeerd zodra de eerste wordt ingezet. „We zijn blij dat er nu 24/7 een ambulance is, maar we zijn er minder tevreden over dat het nu soms meer dan een uur duurt voordat een patiënt in het ziekenhuis is”, zegt Brouwer. „Helaas merken we dat er slecht geluisterd wordt naar onze argumenten. Men legt zich er te snel bij neer. Zo van: het is zoals het is”.

  1. Opknapbeurten en online dinnershow om horecazaken overeind te houden tijdens coronacrisis
    PREMIUM

    Opknapbeur­ten en online dinnershow om horecaza­ken overeind te houden tijdens coronacri­sis

    Horecazaken worstelen met de verlenging van de coronamaatregelen. Ondernemers proberen het hoofd boven water te houden door creatief te zijn. Café Eigenwijs en restaurant De Bastaard in Kampen krijgen een opfrisbeurt en in Lelystad organiseert Hajé een online dinnershow. ,,We kunnen in zak en as gaan zitten, maar moeten er ook het beste van maken”, stelt Hajé-eigenaar Thierry de Jager.

Flevoland