Urk - Het is nog steeds erg druk op Urk. Veel mensen nemen de maatregelen vanwege het coronavirus wel in acht maar velen ook niet.
Volledig scherm
Urk - Het is nog steeds erg druk op Urk. Veel mensen nemen de maatregelen vanwege het coronavirus wel in acht maar velen ook niet. © GinoPress B.V.

Urk gaat meer handhaven na druk weekend

De gemeente Urk wil strenger optreden tegen mensen die het niet zo nauw nemen met de coronamaatregelen. De handhaving wordt opgeschaald.

Het afgelopen weekend was het - ondanks de coronamaatregelen en het advies van premier Rutte om zoveel mogelijk thuis te blijven - nog aardig druk op Urk. ,,Vooral op plekken die voor toeristen interessant zijn", vertelt Nico Schipper, woordvoerder van de gemeente Urk. ,,Langs het water was het af en toe heel erg druk.”

Om een herhaling daarvan dit Paasweekend te voorkomen, wordt de handhaving opgeschaald. ,,De capaciteit van de handhaving wordt momenteel nog niet optimaal benut, we kunnen nog meer mensen inzetten”, weet Schipper. 

Zichtbaar aanwezig

,,Dat houdt overigens niet in dat er per se meer boetes uitgeschreven worden. In de eerste plaats willen we vooral meer zichtbaar aanwezig zijn.” In het afgelopen weekend merkte de gemeente dat mensen in de openbare ruimte lang niet altijd rekening houden met de anderhalve meter afstand. ,,Als de politie buiten beeld is, gaat dat soms niet helemaal goed. Als de politie wél rondloopt is er niets aan de hand. Het is dus belangrijk dat wij - politie, boa’s en toezichthouders van de gemeente - zichtbaar op straat aanwezig zijn.”

Toch is de tijd van waarschuwen volgens Schipper inmiddels wel voorbij. ,,In het begin moesten we allemaal aan de maatregels wennen en hebben we vooral gewaarschuwd. Nu mogen we aannemen dat mensen wel weten hoe het zit en werkt. Op dit moment wordt er bij samenscholing meteen beboet.”

Het afgelopen weekend was het op verschillende plaatsen aardig druk op Urk. Onder meer langs het water en in het Wilhelminapark bleven groepen kinderen en jongeren bij elkaar komen. Ook kwamen er veel dagjesmensen naar Urk, die het niet altijd even nauw namen met de anderhalve meter afstand.

Flevoland