Minne Veldman, een van de Urker musici die zonder inkomsten is komen te zitten door het corona-virus.
Volledig scherm
Minne Veldman, een van de Urker musici die zonder inkomsten is komen te zitten door het corona-virus. © Foto Freddy Schinkel

Urk komt in actie voor organisten en dirigenten zonder inkomsten

Veel organisten en dirigenten zitten zonder werk na de uitbraak van corona. Drie Urkers - en later mogelijk meer lotgenoten - krijgen een helpende hand aangereikt vanuit het dorp. ,,We hopen op een leuke bijdrage voor deze gezinnen’’. 

Koren komen niet meer samen, concerten zijn afgelast. Organisten, dirigenten en pianisten hebben het - net als vele andere beroepsgroepen - zwaar in deze tijd van corona. ,,Christelijke musici die leven van de muziek hebben minder inkomsten’’, zegt Jacob Hoekstra van de christelijk gereformeerde kerk Ichthus op Urk. 

Quote

Koren hebben geen inkomsten meer en kunnen de dirigenten niet betalen

Jacob Hoekstra, Orgelcommissie Ichthus-kerk Urk

De orgelcommissie van deze kerk schiet drie plaatselijke musici te hulp: Minne Veldman, Jaap Kramer en Jacob Schenk. Door het online uitzenden van concerten in de kerk - met de mogelijkheid tot doneren -  wil de commissie geld inzamelen. ,,We hopen op een leuke bijdrage in de dagelijkse kosten voor deze gezinnen’’. 

Meerdere muzikanten hebben aangeboden om mee te doen. Het eerste concert, min of meer een test, vond vorige week plaats. ,,Daar keken bijna 200 mensen naar, best goed voor een concert dat bijna niet gepromoot was’’, vindt Hoekstra. Het eerste officiële concert van deze actie wordt vrijdagavond gehouden. Gevolgd door een tweede op zaterdag. Het is te volgen op het YouTube-kanaal van CGK Ichthus, met een link om vrijwillig geld te doneren.   

Belangeloos

Net als de muzikanten werken ook de technici belangeloos mee, zegt Hoekstra. De camera’s en microfoons staan in de kerk opgesteld, maar de mengtafel staat in de ontvangstruime. ,,Je moet afstand van elkaar houden. Op deze manier kunnen we met maximaal drie muzikanten in de kerk werken.’’ Orgel en piano nemen een ‘prominente plaats’ in tijdens de concerten, maar er worden ook andere instrumenten gebruikt, aldus Hoekstra.  

Blijkt de actie een groot succes dan worden ook muzikanten buiten Urk geholpen. ,,Hoe lang we doorgaan? Zolang het nodig is’’. 

Flevoland