Luchtfoto van een Belgisch binnenvaartschip dat is gezonken op het IJsselmeer, een paar kilometer van Stavoren.
Volledig scherm
Luchtfoto van een Belgisch binnenvaartschip dat is gezonken op het IJsselmeer, een paar kilometer van Stavoren. © ANP

Urk koploper ernstige scheepsongelukken

Urk noteerde vorig jaar met vijf stuks het hoogste aantal ernstige scheepsongelukken in het verspreidingsgebied van de Stentor. In het verspreidingsgebied  gebeurden afgelopen jaar zeker twaalf significante scheepsongelukken. Bij twee daarvan raakte iemand zwaargewond. Rijkswaterstaat bracht hierover cijfers naar buiten. 

 1. Matthias uit Gent woonde een half jaar op Urk: ‘Incest, drugs, geloofstwijfel, alles werd me toevertrouwd’
  PREMIUM
  aanrader

  Matthias uit Gent woonde een half jaar op Urk: ‘Incest, drugs, ge­loofstwij­fel, alles werd me toever­trouwd’

  Een half jaar op Urk wonen, je onderdompelen in die gemeenschap, kotsmisselijk een week vissen snijden en binnenhalen op een viskotter op de Noordzee en in die week tien uur slapen; de Belgische schrijver Matthias Declercq (35) deed het. Hij schreef het boek De ontdekking van Urk, dat kanten van Urk laat zien die zelfs Urkers niet eens zagen. ,,Man, je hebt me mijn eigen dorp getoond”, appte een Urker hem.
 2. Cees van den Bos kan aan de bak als burgemeester van Urk: ‘Hier gebeuren dingen, daar hoeven we niet omheen te draaien
  PREMIUM
  Reportage

  Cees van den Bos kan aan de bak als burgemees­ter van Urk: ‘Hier gebeuren dingen, daar hoeven we niet omheen te draaien

  Drugshandel, visfraude, pesterijen en een sjoemelende wethouder. Als Urk in het nieuws komt, is het meestal niet al te positief. Cees van den Bos uit Bruinisse werd dan ook van alle kanten gewaarschuwd toen hij wilde solliciteren naar de functie van burgemeester. Toch deed hij het. Sinds afgelopen vrijdag is de Zeeuw burgemeester van misschien wel het meest bijzondere dorp van het land.

Flevoland