Volledig scherm
Evenals voorgaande avonden houdt de politie deze donderdagavond controles op de toegangswegen naar Urk. Wie er niets te zoeken heeft, wordt teruggestuurd. © Foto Freddy Schinkel

Urk voor derde avond op rij afgesloten: politiecontroles op alle toegangswegen

UPDATEEvenals de afgelopen dagen houdt de politie deze donderdagavond controles bij de toegangswegen naar Urk. Wat er morgen (vrijdag) ook moge gebeuren op Urk, de ordehandhavers zijn overal op voorbereid. Dat zegt burgemeester Pieter van Maaren.

Na het incident van eerder deze week op Urk zou het vrijdagavond tot een gewelddadige confrontatie kunnen komen tussen sympathisanten van de 18-jarige Soufyan en Urker jongeren. Althans, dat wordt beweerd op sociale media en in appgroepen.

Alert

De politie scant dergelijke berichten voortdurend. ,,Mocht er aanleiding zijn om in actie te komen, dan gebeurt dat’’, zegt burgemeester Pieter van Maaren, die verantwoordelijk is voor de openbare orde. ,,Wij zijn alert en overal op voorbereid.’’ Net als afgelopen dinsdagavond gebeurde, kan Van Maaren de lokale driehoek (hoofd politie, officier van justitie, burgemeester) bijeenroepen voor spoedoverleg.

Een al weer bijgelegde jongerenruzie liep maandagavond uit op ongeregeldheden, waarbij tientallen jongeren het huis van Soufyan belaagden. Een aantal jongeren wist de woning binnen te dringen. De moeder van Soufyan raakte hierbij lichtgewond. Woensdagavond was de rust nog niet geheel teruggekeerd in het vissersdorp.

Toezicht

Van Maaren zegt dat de politie kan schakelen naar meerdere scenario's, afhankelijk van de signalen die binnenkomen. Evenals de afgelopen dagen houdt de politie deze donderdagavond controles bij de toegangswegen naar Urk. ,,Uit voorzorg om zicht te hebben op wie er naar Urk komt en waarom’’, zegt politiewoordvoerder Ellen de Heer. Wie niets op Urk te zoeken heeft, wordt teruggestuurd.’’  Vooralsnog is het vanavond rustig in het Vissersdorp.

Ook is er extra toezicht op Urk, maar meer dan dat wil De Heer niet kwijt over de politie-inzet. ,,Wij monitoren uiteraard en houden de sociale media goed in de gaten. Daar waar nodig zullen we maatregelen nemen. Dat geldt ook voor morgen.’’ De politie blijft de komende dagen steekproefgewijs controles uitvoeren langs de uitvalswegen rondom Urk. Indien nodig kunnen deze controles worden geïntensiveerd.

Van Maaren zegt de indruk te hebben dat de rust op Urk is teruggekeerd. ,,Ik heb het gevoel dat iedereen hier weer is overgegaan tot de orde van de dag.’’ Hij doet een oproep om ‘vreedzaam verder samen te leven’.

Twee verdachten nog vast

Van de vijf mensen die zijn opgepakt vanwege de rellen op Urk zitten er nog twee vast. Het gaat om een 18-jarige jongen die ervan verdacht wordt dat hij maandagavond het huis van Soufyan is binnengedrongen. Ook de man die dreigvideo plaatste op social media zit nog vast. De 14-jarige jongen die wordt verdacht van mishandeling weer op vrije voeten. Hij blijft verdachte, maar mocht vanwege een belangrijk examen naar huis. De 14-jarige mag naar school, maar moet daarna meteen naar huis en mag geen contact hebben met anderen.

De twee mannen die dinsdagavond bij politiecontroles werden aangehouden, zijn ook weer vrij.

Flevoland