Volledig scherm
De plofkraak richtte veel schade aan bij de supermarkt in Lemmer. © anp

Urker (26) jaar na Lemmerse plofkraak opgepakt in België

updateEen 26-jarige inwoner van Urk is op donderdag 16 augustus aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij een plofkraak op een pinautomaat van een Poiesz-supermarkt in Lemmer. De plofkraak vond ruim een jaar geleden plaats in Lemmer.

De verdachte van Urk werd na een staande houding in België aangehouden en is overgebracht naar het cellencomplex in Leeuwarden. Hij zit nog in hechtenis en moet woensdag 29 augustus voor de raadkamer verschijnen. 

Een woordvoerder van de politie Noord-Nederland kon niet met zekerheid zeggen waar de man in België is aangehouden, maar vermoedelijk ging het om Antwerpen. De inwoner van Urk kon daar volgens de woordvoerder worden aangehouden omdat hij op de internationale opsporingslijst stond vanwege de verdenking van zijn betrokkenheid bij de plofkraak.

De plofkraak vond in de nacht van 16 mei 2017 plaats op een pinautomaat in de gevel van een Poiesz-supermarkt aan het Verlaet in Lemmer. Er ontstond veel schade. Het gebied rondom de geldautomaat bleef een groot deel van de ochtend afgesloten voor het publiek.

Vanwege de mogelijke aanwezigheid van explosieven werd de Explosieven Opruimingsdienst van Defensie (EOD) ingezet. Door de politie werd direct een onderzoek gestart. Zo werd gezocht naar sporen en werd door rechercheurs gesproken met getuigen en andere betrokkenen.

Eerdere aanhouding

Een toen 20-jarige inwoner van Lemmer werd in december 2017 al aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de plofkraak in zijn woonplaats. De rechtbank in Groningen besloot in juni dit jaar dat de verdachte zijn strafzaak in vrijheid mag afwachten. Of beide verdachten bekenden van elkaar zijn, kon de woordvoerder van de politie niet zeggen.

  1. Werkloosheid Flevoland licht omhoog door aflopende contracten

    Werkloos­heid Flevoland licht omhoog door aflopende contracten

    Eind vorige maand waren 6728 Flevolanders - 3 procent van de beroepsbevolking - afhankelijk van een werkloosheidsuitkering. Dat waren er wel wat meer dan eind december, maar aanzienlijk minder dan in dezelfde periode vorig jaar. In de afgelopen twaalf maanden daalde het aantal uitkeringsgerechtigden met 14,2 procent. De daling van de werkloosheid in Flevoland gaat daarmee sneller dan het landelijk gemiddelde, blijkt uit cijfers van het UWV.

Flevoland