Volledig scherm
De illegale netten werden door de NVWA in beslag genomen. © NVWA

Urker beroepsvisser opgepakt voor visstroperij

Een beroepsvisser van Urk is opgepakt voor visstroperij in het IJsselmeer. Het Openbaar Ministerie heeft een strafrechtelijk onderzoek naar de visser ingesteld.

Inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) betrapten dinsdag de visser samen met de waterpolitie Lelystad. De Urker wordt ervan verdacht de eigenaar te zijn van illegale netten die regelmatig werden uitgezet in het IJsselmeer.

De opsporingsambtenaren hebben de visser opgewacht in de haven van Urk. Daar bleek dat hij vis bij zich had die vermoedelijk afkomstig is uit netten die zonder de verplichte merken en jonen waren uitgezet in het IJsselmeer. De visser wordt er van verdacht dat hij de netten regelmatig meerdere dagen in het water heeft laten staan.

,,De vis in de netten is beslag genomen en vernietigd,’’ aldus NVWA-persvoorlichter Tjitte Mastenbroek. Daags na de arrestatie haalde de politie ook nog eens 600 meter aan illegale visnetten uit het IJsselmeer.

Wat is visstroperij?
Het vissen met staande netten of fuiken zonder de verplichte vismerken of jonen wordt gezien als illegale visserij omdat niet te controleren is of degene die de netten heeft uitgezet daar de benodigde toestemming voor heeft. Visstroperij is schadelijk voor het milieu, voor de natuur en voor de mens. Visstroperij beschadigt watergebieden, verstoort de visstand en vermindert het aantal planten en dieren in wateren en plassen. Ook is visstroperij nadelig voor de beroepsvisserij en de sportvisserij.
Het vissen zonder vergunning of het niet voldoen aan de voorwaarden hiervan wordt gezien als een economisch misdrijf, met een maximale straf van 6 jaar gevangenis.

}xml:space="preserve">
Download hier de nieuwe app van de Stentor!Klik hier voor iPhone/iPad .. of hier voor Android (bijv. Samsung)

Flevoland