Volledig scherm
Vuurwerkbom Urk Golfoploop © Herre Stegenga

Urker jongeren zamelen geld in voor getroffen gezin vuurwerkbom

VIDEOUrker jongeren zijn een inzameling begonnen voor de familie Bos, die tijdelijk elders woont nadat een bom grote schade aan haar woning aanbracht. Het doel is om 20.000 euro op te halen.  

De teller staat vrijdagmorgen op 3168 euro, bijelkaar gehaald door 194 mensen. ,,In het begin ging het snel, nu wat langzamer’’, zegt initiatiefnemer Jan Baarssen (20). Hij kwam op het idee toen hij dinsdagavond Opsporing Verzocht keek, dat aandacht besteedde aan de aanslag. ,,Ik had er natuurlijk van gehoord, maar toen pas zag ik hoe groot de schade was.’’  

Appgroep 

Jan gooide een berichtje in een Urker jongeren-appgroep en korte tijd later maakte zijn kameraad Tromp Baarssen (,,Geen familie’’) een actie aan op internet . Binnen een etmaal stond de teller via 170 donateurs al op ruim 2600 euro.,,We willen graag iets doen voor deze familie’’, zegt de Urker. ,,Ze moeten geld bijleggen, dat kan niet anders’’. Hij kende het getroffen gezin tot voor kort niet, inmiddels heeft hij contact met Jan Bos gehad.  

Quote

Dit is ook Urk hè

Jan Bos, Gedupeerde

Laatstgenoemde vindt het ‘prachtig’ dat de plaatselijke jeugd een helpende hand aanreikt. ,,Dit is ook Urk hè’’. Anderzijds voelt het een tikje ongemakkelijk, zegt hij. De inzameling botst enigszins met zijn gevoel van trots, legt hij uit.  

Hij werd samen met zijn vrouw, zoon en dochter in de nacht van 2 op 3 november ruw gewekt door een explosief, waarschijnlijk een vuurwerkbom. Het huis aan de Golfoploop liep grote schade op. De muren zijn ontzet en ook in de garage zijn scheuren zichtbaar. Het huis is onbewoonbaar verklaard en het gezin verblijft noodgedwongen elders. Mogelijk duurt het nog maanden totdat ze kunnen  terugkeren naar de Golfoploop. 

Volledig scherm
De woning op de Golfoploop werd onbewoonbaar verklaard. © Herre Stegenga

Opsporing verzocht

Bij Opsporing Verzocht werden beelden getoond van een auto met daarin de mogelijke daders van de aanslag. De politie ontving naar aanleiding van de uitzending zestien tips. Mogelijk was de bom bedoeld voor de buren, die eerder die avond op Facebook klaagden over mensen met mogelijk illegaal vuurwerk op Urk.  

Bekijk hier de schade in de woning op Urk.

Flevoland