Volledig scherm
ANP

Urker vissers met petitie naar Tweede Kamer

URK/DEN HAAG - Urker vissers, verenigd in de Actiegroep Eendracht maakt Kracht, protesteren tegen de nieuwe Europese regels waarbij ze verplicht zijn alle gevangen vis aan land te brengen. Vanmiddag bieden ze de Tweede Kamer een petitie aan.

Grote ergernis is de aanlandplicht die via Europese weg de komende jaren geleidelijk wordt ingevoerd. Alle vis, ook te kleine, onverkoopbare, moet straks mee naar de wal worden genomen. Het idee hierachter is dat de bijvangst aan ondermaatse, te kleine vis omlaag moet. Vissers moeten selectiever te werk gaan bij hun visvangst. Innoveren om de bijvangst te beperken is een van de gewenste gevolgen van deze maatregel.

,,De aanlandplicht levert niets op, ook niet voor de visstand en kost alleen maar geld en extra mensen" aldus Job Schot van de actiegroep op Radio 1. ,, We moeten de onverkoopbare vis meenemen naar land in aparte containers. Het uitzoeken en sorteren van de vissen kost daardoor veel meer tijd en mankracht. Maar eenmaal aan wal is de ondermaatse vis onverkoopbaar en wordt vernietigd. Het kost dus alleen maar veel geld en het levert niets op."

De petitie wordt vanmiddag om 13.15 uur aangeboden

Flevoland