Volledig scherm
ANP

Urker vissers over omstreden wet: Het is een gedrocht

DEN HAAG/URK - Het is een gedrocht, die zogeheten aanlandplicht voor vissers. Dat zegt voorzitter Job Schot van stichting EMK (Eendacht Maakt Kracht) over de omstreden wet.

Namens de stichting, met veel Urker vissers in de gelederen, heeft hij dinsdagmiddag een petitie aangeboden aan de Tweede Kamer. Strekking, in de woorden van Schot: "Die wet moet van tafel. Het is te gek voor woorden."

De Europese wet verplicht Noordzeevissers om bijvangst mee te nemen naar de haven, terwijl te kleine vissen voorheen overboord werden gegooid. Het betekent dat aan boord minder plek is voor verhandelbare vis. Bovendien is de visser meer tijd kwijt met het sorteren. En de sector heeft de laatste jaren al 'enorme offers' gebracht. "Een visje kan voor 10.000 nakomelingen zorgen", zegt Schot. "Waarom zou je dat niet teruggooien?"

'Zet uw beste been voor om ons hiervan te verlossen', besluit hij dinsdagmiddag zijn toespraakje voor de vaste Kamercommissie voor de visserij. Het woord 'gedrocht' laat hij achterwege, Schot spreekt in Den Haag van een 'onwerkbare contraproductieve wet'.

Flevoland