Volledig scherm
De kotter Z181 in de haven van Lauwersoog. © ANP

Urkers in Zweden de cel in, mogelijk vanwege drugs

De Zweedse justitie heeft twee Urkers opgepakt. Dat bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Volgens dagblad de Telegraaf gaat het om twee broers. 

Ze zouden gepakt zijn met een behoorlijke partij drugs. Dat zou opnieuw een klap in het gezicht van Urk zijn, nadat het dorp vorig jaar in het nieuws kwam toen justitie een inval deed in de viskotter Z181. Dat gebeurde in Harlingen. De kotter hengelde volgens justitie vlak daarvoor de drugs uit zee.

Volgens de Telegraaf gaat het nu om twee broers. Die krant heeft bevestiging van meerdere bewoners van het dorp, uit de directe omgeving van de broers. 

Broedplaatsen

Kleinere Nederlandse kustplaatsen zijn al langer broedplaatsen van drugssmokkelaars en er wordt te weinig tegen gedaan, klagen de burgemeesters van de havenplaatsen. Vissers worden door zware criminelen onder druk gezet of ronduit bedreigd om niet alleen vis maar geleverde drugs uit zee te vissen en aan land te brengen.

Buitenlandse Zaken kan niet bevestigen dat de twee Urkers inderdaad vanwege drugs in Zweden zijn opgepakt. Dat horen de Nederlandse autoriteiten pas als de Urkers consulaire bijstand aanvragen bij de ambassade. 

Zweden heeft Buitenlandse Zaken aan het eind van de zaterdagmiddag laten weten dat de Urkers in een Zweedse cel zijn gezet.

Flevoland