Verbijstering en verdriet op Urk na vernielen begraafplaats: 'Zelfs de doden laten ze niet met rust’

VideoDe steen staat nog, de plaat is aan gruzelementen. Onbekenden hebben zware schade toegebracht aan het graf van haar ouders op begraafplaats Holkenkamp op Urk. ,,Ik kan wel janken’’, zegt dorpbewoner Els van Urk. 

Vorige week maakte ze het graf nog schoon en zette ze een nieuwe plant neer. Dat doet ze altijd op de sterfdag van haar moeder. Als ze op donderdagmiddag een kijkje komt nemen op Holkenkamp, schrikt ze van de ravage. De plant is weg, de grafplaat kapotgeslagen. ,,Ik wist van de vernielingen, maar gisteravond was de begraafplaats afgesloten voor onderzoek en kon ik nog niet kijken’’, zegt Van Urk. ,,Ik vind het verschrikkelijk. Ik kan wel janken’’. 

  1. Dan kom je ineens je eigen naam tegen in een misdaadpodcast: ‘De echte Jelle Hakvoort doet helemaal niets met drugs’
    PREMIUM

    Dan kom je ineens je eigen naam tegen in een misdaadpod­cast: ‘De echte Jelle Hakvoort doet helemaal niets met drugs’

    Wouter Laumans maakte de podcast Cokevissers, geïnspireerd op waargebeurde drugssmokkel met Urker kotters. Uitmuntende recensies en luistercijfers, maar niet iedereen is blij. Als een uit de duim gezogen hoofdpersonage koos Laumans voor de naam Jelle Hakvoort. Alleen: er is een echte Jelle Hakvoort op Urk, met een kotter... En die heeft niets met cocaïne te maken.

Flevoland