Verwarring over doelwit handgranaat Urk

videoOp Urk is verwarring ontstaan over het doelwit van de handgranaat die afgelopen nacht werd gevonden bij een bedrijfspand aan het Westgat. Eigenaar Gerrit Bakker (33) van het bedrijf PetsFish dacht in eerste instantie dat de granaat aan zijn deur hing. Hij zegt nu van de politie te horen hebben gekregen dat het explosief aan de deur van zijn buurman hing. De politie wil dat noch bevestigen, noch ontkennen. 

De handgranaat werd in de nacht van zondag op maandag rond 02.00 uur gevonden in een plastic tas aan een deur. De politie wil niet bevestigen om welk bedrijf het gaat. Omdat op foto's duidelijk te zien is dat er onderzoek wordt uitgevoerd bij de deur van Bakker, ging hij er vanuit dat de granaat daar was gevonden. Volgens hem ontkent de politie dat nu. Bakker is opgelucht. ,,Ik vond het al zo raar’’, laat hij weten.  PetsFish levert gedroogde vissnacks voor honden en katten. 

Gedroogde haaien

Bakker zit sinds een jaar of zes met zijn bedrijf aan het Westgat op Urk. Hij verkoopt onder meer gedroogde haaien. Deze zijn erg populair onder honden. Sinds drie jaar huurt de Urker een extra pand op het bedrijventerrein. Op foto's was te zien dat de Explosieven Opruimingsdienst Defensie daar onderzoek deed. Bakker dacht dat de granaat die was gevonden wellicht afkomstig was uit het 'activistische milieu’ omdat zijn ‘handeltje in gedroogde haaien niet altijd wordt gewaardeerd door dierenliefhebbers’. 

Volledig scherm
De EOD heeft een explosief onschadelijk gemaakt dat was gevonden op een industrieterrein in Urk. Het zat in een tas die aan een deur van een bedrijfspand hing. © ANP

Flevoland