Vissers massaal naar Tweede Kamer om pulsvisserij te redden

Update + VideoNederlandse vissers gaan dinsdag massaal naar de Tweede Kamer in Den Haag. Ze voeren actie tegen het verbod op de pulsvisserij Dan wordt de noodkreet van de Vissersbond besproken met premier Mark Rutte.

Vanuit veel Nederlandse havens vertrekken bussen naar Den Haag. Vanuit Urk vertrekt om 10.30 uur een bus naar de Tweede Kamer. De vissers willen in hun fel gekleurde oliebroeken op de publieke tribune gaan zitten. Een aantal overweegt de kinderen van school te halen en mee te nemen naar de Hofstad. Volgens hen maakt een oproep door kinderen meer indruk dan door volwassen mannen, verwijzen ze naar de klimaatmars. Zo'n vijftig vissers van Urk en uit Zeeland en Noord-Holland kwamen maandagochtend bijeen voor 'crisisberaad’ in het gemeentehuis van Urk.

Radeloos

In de ogen van de vissers is premier Rutte de enige die het naderende verbod nog van tafel kan krijgen. Zeker nadat visserijminister Carola Schouten in het weekend pleitte voor een ‘fatsoenlijke overgangsregeling'. De Nederlandse vissers zijn radeloos. Een Europees verbod op pulsvissen hangt al geruime tijd boven de markt. Woensdag praten afgevaardigden van de Europese Commissie, het Europees Parlement en de Europese Raad in Straatsburg om tafel om een definitieve beslissing te nemen.  

Verhaal gaat verder onder foto

Volledig scherm
Boze vissers biijeen in de raadzaal van Urk. Zij zijn boos over het besluit dat de pulsvisserij wordt verboden. Het Europees Parlement besloot het een jaar geleden te verbieden. © Freddy Schinkel

Biddag

In het gemeentehuis waren vooral Urkers. Zij liggen deze week aan wal in verband met biddag. Zij vinden het tijd voor harde acties, omdat door praten het verbod niet van tafel gaat. Verschillende mogelijkheden werden voorgesteld en met applaus ontvangen. Van schoolbussen vol met kinderen naar Den Haag tot het met kotters afsluiten van de Nieuwe Waterweg, de toegang tot de Rotterdamse haven. Vertegenwoordigers van de Vissersbond en belangenvereniging VisNed riepen op om tijdens het actievoeren vooral het verstand te blijven gebruiken om geen krediet te verliezen.

Grote acties worden bewaard tot eind deze maand of begin maart. Dan neemt ‘Europa’ met alle volksvertegenwoordigers een besluit over de pulsvisserij. Zo'n tachtig Nederlandse vissers gebruiken de duurzame methode, waarbij stroomstootjes platvis van de zeebodem opschrikken en het makkelijk is om de vis te vangen. Het protest in de Tweede Kamer is waarschijnlijk de enige actie op korte termijn.

Volledig scherm
 1. Altijd genoeg bluswater in Flevoland dankzij primeur nieuw systeem op Urk
  PREMIUM
  update + video

  Altijd genoeg bluswater in Flevoland dankzij primeur nieuw systeem op Urk

  Met de overdracht van een landelijk ontwikkeld nieuw grootwatertransportsysteem heeft de brandweer van Veiligheidsregio Flevoland een heuse primeur te pakken. Het is de beloning voor de voortrekkersrol die Flevoland vervulde in het proces. Afgelopen zaterdag droeg Brandweer Nederland via een symbolische sleuteloverdracht het systeem over. Korps Urk gaf meteen een indrukwekkende demonstratie.
 2. Minister Schouten wil af van verbod op pulsvisserij en stapt naar Europees Hof: ‘Dit is onrecht’
  Update

  Minister Schouten wil af van verbod op pulsvisse­rij en stapt naar Europees Hof: ‘Dit is onrecht’

  Nederland heeft bij het Europees Hof van Justitie een verzoek ingediend om het verbod op pulsvisserij van tafel te krijgen. Volgens Minister Carola Schouten van Landbouw is dit verbod niet op de juiste manier tot stand gekomen, schrijft zij in een brief aan de Tweede Kamer. De Nederlandse Vissersbond, gevestigd op Urk, noemt de stap logisch en spreekt nog maar eens de irritatie en verbazing uit over het verbod.

Flevoland