Kotters liggen in de haven van Urk.
Volledig scherm
PREMIUM
Kotters liggen in de haven van Urk. © Foto Freddy Schinkel

Vissers op Urk maken zich grote zorgen: ‘Alles wordt kapot gemaakt’

Twintig tot dertig miljoen euro verlies schrijft de Nederlandse kottervloot in de eerste acht maanden van dit jaar. Voor Urk een zware slag, want de Urkers hebben een belangrijk aandeel in de vloot. Tientallen vissers gooien er het bijltje bij neer. Maar thuiszitten? Dat nooit.

8 reacties

 • Andre Eggerding

  2 maanden geleden
  @ Julius Bruins, onder welke steen leef jij? Denk je dat vissers het zich kunnen permitteren een paar jaar niet te varen? Wie gaat liggelden betalen,onderhoud,verzekering ? Wat gaan de vissers in die paar jaar doen?
 • G. Schouten

  2 maanden geleden
  Blijkbaar moet een primaire levensbehoefte als voedselproductie uit ons land verdwijnen voor de energietransitie, klimaat en stikstof-soap. De Noordzee wordt volgeplempt met windturbines tenkoste van het zeeleven en de visserij. Veel know-how gaat verloren. Veel industrie en bedrijvigheid eromheen gaat verloren. Daarna volgen de boeren de agrarische sector voor de verstedelijking en bevolkingsgroei. Voedsel wordt duur geimporteerd.
 • Henk Koolstra

  2 maanden geleden
  Ze zijn hier helemaal gestoord met de opvang. Dit wordt naast alle crisissen ook opnieuw de volgende. Knelpunt huisvesting en sociale zekerheden.
 • E. Lentekind- De Jong

  2 maanden geleden
  Gouden jaren zijn voorbij. Ook op Urk wennen aan veranderingen.
 • Dirk Brinkman

  2 maanden geleden
  Vreemd dat dit nu pas in de krant komt, dit sloop beleid is al jaren aan de gang , via allerlei regels vanuit Brussel geregisseerd vanuit Frankrijk om de hele Nederlandse visserij klopt te maken , ook met de schelpdiervisserij zijn allerlei beperkingen , zoals export , hoeveelheden en dergelijke. Een vraag als de Nederlandse vissers met minder schade aan de bodem , met minder bijvangst en juiste quotum aan de regels voldoen , waarom is dit niet bij de Franse visserij?