Vissers van Urk leven tussen hoop en vrees toe naar biddag door verbod op pulsvisserij

VideoMorgen is het biddag op Urk. Normaal gesproken een dag vol hoop voor vissers. Dit jaar wordt het een dag van vrees, want zeer waarschijnlijk wordt de pulsvisserij definitief verboden.

Duizenden Urkers gaan morgen naar de tientallen kerken op het voormalige eiland. Dominees doen voorbede, opdat de vangst in 2019 goed mag zijn en levens worden gespaard. Op datzelfde moment komen diplomaten bij elkaar in Straatsburg. In Frankrijk zetten afgevaardigden van de Europese Commissie, het Europees Parlement en de Europese Raad de laatste stap naar het afschaffen van de pulsvisserij. ,,Onze brandstof kosten verdubbelen en het is nadelig voor het klimaat. We zitten er totaal niet op te wachten", sombert Klaas Jelle de Boer van de UK 194.

  1. Eigenaar Urker drugskotter door bank gedwongen huis te verkopen
    PREMIUM

    Eigenaar Urker drugskot­ter door bank gedwongen huis te verkopen

    De banken zijn door de wetgever verplicht om de relatie met criminelen op te zeggen, zelfs als dit betekent dat hun woonhuis moet worden verkocht. Dat stelde de advocaat van de Volksbank vandaag bij een kort geding in Utrecht. De Volksbank was door Urker Johannes N. voor de rechter gesleept. De bank heeft alle rekeningen van de Urker opgezegd. Dat houdt in dat N. de hypotheek moet terugbetalen en waarschijnlijk zijn huis moet verkopen.

Flevoland