Vlieg mee met vuurwerk boven Urk: noodsignalen massaal de lucht in

videoInwoners van Urk zorgden ook deze jaarwisseling weer voor een indrukwekkend schouwspel boven hun dorp. Er werden veel noodsignalen voor schepen afgeschoten, waardoor in de lucht een zee van rode ballen zichtbaar werd.

Natuurlijk, er was ook ‘gewoon’ vuurwerk op Urk, maar de honderden lichtkogels boven het vissersdorp vallen het meest op in een drone-video gemaakt door Lub Romkes. 

Vorig jaar liet Jan van Veen van het KNRM-station op Urk al weten dat het afschieten van de noodsignalen tijdens oud en nieuw een traditie is. ,,Officieel mag dat natuurlijk niet, maar ach het gebeurt al járen, zo lang ik me kan herinneren.”

Alarm

Van Veen liet destijds ook weten dat het landelijk crisiscentrum altijd voor de jaarwisseling ingelicht wordt over het verschijnsel, zodat er geen alarm afgaat. ,,De kogels hangen duidelijk herkenbaar boven het dorp en wij zijn er mee bekend, dus rukken we dan niet uit. Iets anders is het als zo’n kogel door het jaar afgeschoten wordt, want dat gebeurt ook. Dan hebben we wel eens een loos alarm.”

Beperkt houdbaar

De lichtkogels hebben een ‘tenminste houdbaar tot’-vermelding en mogen zodoende maar een paar jaar gebruikt worden. Na verloop van die datum moeten ze ingeleverd worden. Voor het inleveren moet echter betaald worden, waardoor het schieten tijdens de jaarwisseling ook nog geldbesparend is.

Volledig scherm
Vuurwerk boven Urk © Lub Romkes / videostill

Flevoland