Volledig scherm
De Frits Bodeschool op Urk © Google Street View

Zeven Urker kinderen met mazelen in één klas: ‘Situatie onder controle’

Zeven van de negen met mazelen besmette kinderen op Urk zitten bij elkaar in de klas. ,,De situatie is onder controle’’, zegt directeur Willem Weerstand van de Frits Bodeschool.

Groep 2 van deze school vormt het epicentrum van de recente besmettingen. De stoelen in het lokaal staan dinsdagmiddag op de tafels, het licht is uit. Alle kinderen uit veiligheidsoverwegingen naar huis? Nee, de ‘school met de Bijbel’ hanteert een tropenrooster, zegt Weerstand. Hij geeft toe dat 7 van de 9 besmette kinderen in dezelfde groep zitten, maar wil er niet al te veel over zeggen. Uit respect voor de ouders. ,,De situatie is onder controle’’, aldus Weerstand. ,,We staan in nauw contact met de GGD’'. 

Twee families

In totaal hebben tien Urkers mazelen opgelopen, negen kinderen en een volwassene. De overige twee zieke kinderen zitten op een andere school, de volwassene heeft niets met de Frits Bodeschool te maken. Enkele van de besmette kinderen in groep 2 volgen overigens weer gewoon de lessen. Volgens GGD Flevoland behoren de tien besmette Urkers tot twee families. ,,De exacte relatie kan ik niet aangeven’’, zegt woordvoerder Sven van der Burg. 

Quote

Het gaat om tien bewoners op een bevolking van 20.000. Dat noem ik geen epidemie

Inwoner van Urk

Voor grote paniek zorgt het nieuws niet op Urk. ,,Ik las al ergens dat hier een epidemie is’’, zegt een man die bezig is een springkussen op te blazen op het schoolplein van de Koningin Wilhelminaschool. ,,Nou, het gaat om tien bewoners op een bevolking van 20.000. Dat noem ik geen epidemie. Het is Urk dus iedereen springt er weer bovenop.’’ In de tegenoverliggende Johannes Calvijnschool hebben twee medewerksters het bericht net gelezen op internet. ,,We wisten er nog niets van. Het gaat in elk geval niet om mensen van deze school’’. 

Nare ziekte

Het stelt Urkers enigszins gerust dat de besmette dorpsgenoten tot twee families behoren, zo blijkt uit een rondgang door het dorp. Dat maakt de boel overzichtelijk, vrees voor een grote uitbraak is er niet. ,,Al is het een nare ziekte’’, zegt een verkoopster van De winkel van Joke, met veel kinderkleding. ,,Een kind van mijn schoonzus heeft jaren geleden ook de mazelen gehad en die was gewoon ingeënt trouwens.’’  

Bij Zorggroep Oude en Nieuwe Land, met vestigingen op Urk, zijn ‘enkele tientallen’ telefoontjes binnengekomen, zegt woordvoerster Annette Jansen. ,,Mensen willen bijvoorbeeld weten of ze hun kinderen vervroegd moeten inenten’’. Volgens de GGD is daar geen reden toe bij kinderen jonger dan 14 maanden. Woordvoerder Van der Burg benadrukt overigens dat er sprake is van een ‘cluster’ en geen uitbraak van de mazelen. ,,In dat laatste geval komt het op meerdere plekken voor bij mensen die geen link hebben. Die band is er hier wel’’. 

 1. Altijd genoeg bluswater in Flevoland dankzij primeur nieuw systeem op Urk
  PREMIUM
  update + video

  Altijd genoeg bluswater in Flevoland dankzij primeur nieuw systeem op Urk

  Met de overdracht van een landelijk ontwikkeld nieuw grootwatertransportsysteem heeft de brandweer van Veiligheidsregio Flevoland een heuse primeur te pakken. Het is de beloning voor de voortrekkersrol die Flevoland vervulde in het proces. Afgelopen zaterdag droeg Brandweer Nederland via een symbolische sleuteloverdracht het systeem over. Korps Urk gaf meteen een indrukwekkende demonstratie.
 2. Minister Schouten wil af van verbod op pulsvisserij en stapt naar Europees Hof: ‘Dit is onrecht’
  Update

  Minister Schouten wil af van verbod op pulsvisse­rij en stapt naar Europees Hof: ‘Dit is onrecht’

  Nederland heeft bij het Europees Hof van Justitie een verzoek ingediend om het verbod op pulsvisserij van tafel te krijgen. Volgens Minister Carola Schouten van Landbouw is dit verbod niet op de juiste manier tot stand gekomen, schrijft zij in een brief aan de Tweede Kamer. De Nederlandse Vissersbond, gevestigd op Urk, noemt de stap logisch en spreekt nog maar eens de irritatie en verbazing uit over het verbod.

Flevoland