Volledig scherm
Een impressie van de reddingsactie van de diverse KNRM-stations. © Foto KNRM

Zo maakten reddingsbrigades van drenkeling redden een wedstrijd in de haven van Urk

Diverse reddingsbrigades van stations langs het IJsselmeer hebben dinsdag  op Urk een oefening gehouden. Dit jaar deden de KNRM stations Elburg, Lelystad, Enkhuizen, Lemmer en Urk mee aan de vriendelijke onderlinge battle. Het station Enkhuizen ging met de beker naar huis.

Alle stations moesten een parcours van verschillende oefeningen afleggen. 

Praktijk

Een jury bepaalde aan de hand van een scorelijst het aantal punten per onderdeel. Het betreffen oefeningen die in de praktijk ook kunnen voorkomen bij een daadwerkelijke reddingsactie zoals  een brandcard laten zaken van hoogte, hoe ga je om met een onderkoeld persoon en het slepen en afmeren van een boot. Daarnaast  vinden de reddingsbrigades het prettig om elkaar beter te leren kennen via zo'n oefendag. 

Noorderkroon

De oefeningen vonden plaats in de sluis van Urk en rondom de Noorderkroon van zeekadetkorps Urk.

  1. ‘Oude rot-kotter’ van Amsterdammer zinkt voor kust van Urk tijdens vlucht voor havenmeester

    ‘Oude rot-kot­ter’ van Amsterdam­mer zinkt voor kust van Urk tijdens vlucht voor havenmees­ter

    ,,Wat een vieze, oude rot-kotter.’’ Toeschouwer Klaas Post uit Urk windt er geen doekjes om. Hij is vooral kwaad om het voorval vanmiddag waarbij een oude, houten kotter gezonken is in het IJsselmeer. Post vaart regelmatig met zijn snelle boten uit voor schippers in nood, en dat deze boot het niet zou overleven hadden Post en de havenmeester direct al gezien. De eigenaar van de boot en zijn hond zijn gered, maar inmiddels zijn ze spoorloos. En hij heeft nog steeds geen liggeld betaald.

Flevoland