Volledig scherm
Duikers van de marine tijdens de zoekactie naar de vermiste vissers uit Urk. © Koninklijke Marine

Zoektocht naar Urker vissers Jochem (41) en Hendrik-Jan (27) hervat: duikers gaan gezonken kotter in

Duikers van de marine gaan vandaag de gezonken garnalenkotter UK165 ‘Lummetje’ in om te kijken of hier de lichamen van de twee vermiste Urker vissers Jochem (41) en Hendrik-Jan (27) aanwezig zijn. Gisteren is de kotter al van de buitenkant bekeken met een robot.

Gisteren werden op de bewuste plek in de Noordzee de nodige maatregelen getroffen om vandaag veilig te kunnen duiken. ,,Eerst is een robot naar beneden gestuurd om te kijken hoe het schip erbij ligt’’, vertelt een politiewoordvoerster. ,,Toen is ook met volledige zekerheid vastgesteld dat het om de vermiste kotter ging.’’ Vervolgens heeft een duiker van de marine ervoor gezorgd dat de toegang tot het wrak veilig is.

De marine is afgelopen nacht op de locatie gebleven. Vanochtend zijn de voorbereidingen getroffen om met duikers de kotter te betreden. Het wrak ligt op ongeveer 12 à 14 meter diepte. ,,Als het weer goed is, is het plan om tussen 10.00 en 11.00 uur te duiken’’, aldus de politiewoordvoerster vanochtend.

De vermoedelijk gekapseisde kotter zal overigens na de doorzoeking niet direct worden gelicht. ,,Volgende week wordt door betrokken partijen overlegd over het naar boven halen van de viskotter.’’

Noodmelding

Het kotter-drama werd donderdagochtend ingeluid toen de Kustwacht in Den Helder rond 05.45 uur een noodmelding ontving. Het ging om een noodbaken van de viskotter UK165 ‘Lummetje’. In de loop van de ochtend werd de kotter door een sonar van de marine gelokaliseerd op de zeebodem.

Bijna 12 uur lang zochten KNRM, Kustwacht en collega’s op zee naar de opvarenden Jochem Foppen (41) en Hendrik-Jan de Vries (27) uit Urk, maar zonder resultaat. 

Volledig scherm
De marine en kustwacht op de plek waar Urker kotter 'Lummetje' zonk. © Koninklijke Marine

Mogelijk bevinden de twee zich nog in de boot, zo wordt nu gedacht. De eerste dagen was de zee echter te onstuimig om te kunnen duiken. Gisteren kon dit voor het eerst en zijn dus voorbereidingen getroffen om het wrak te betreden. Dat gebeurt vandaag.

Gewonden bij zoektocht

Twee bemanningsleden van een reddingsboot raakten tijdens de zoekactie gewond. Een van de twee had ‘serieuze verwondingen’ aan zijn rug, de ander kneusde zijn ribben. De twee raakten gewond nadat de boot waarop zij zich bevonden in een diep golfdal terechtkwam.

,,De boot schoot over een golf en viel daarna in een diep dal. Die val was een meter of vijf, een enorme klap’’, vertelt KNRM-woordvoerder Kees Brinkman, ,,Normaal kun je dat met de benen opvangen. Maar in dit geval kwam de boot schuin terecht, waardoor dat niet mogelijk was.’’

  1. Eigenaar Urker drugskotter door bank gedwongen huis te verkopen
    PREMIUM

    Eigenaar Urker drugskot­ter door bank gedwongen huis te verkopen

    De banken zijn door de wetgever verplicht om de relatie met criminelen op te zeggen, zelfs als dit betekent dat hun woonhuis moet worden verkocht. Dat stelde de advocaat van de Volksbank vandaag bij een kort geding in Utrecht. De Volksbank was door Urker Johannes N. voor de rechter gesleept. De bank heeft alle rekeningen van de Urker opgezegd. Dat houdt in dat N. de hypotheek moet terugbetalen en waarschijnlijk zijn huis moet verkopen.

Flevoland