Volledig scherm
De jongen (16) die verdacht wordt van brandstichting, is weer op vrije voeten. Wel moet hij zich aan bepaalde voorwaarden houden. © Alex Mulder

16-jarige verdachte dodelijke brandstichting Nieuwleusen op vrije voeten

De 16-jarige jongen die ervan wordt verdacht brand te hebben gesticht in zijn ouderlijk huis in Nieuwleusen is vrijgelaten onder voorwaarden. Bij de brand kwam zijn broer Cézary (22) om het leven. De jongen blijft verdachte. 

,,Volgens de raadkamer is het belang van de jongen en zijn ouders om thuis te zijn op dit moment groter dan om hem nog vast te houden”, laat rechtbankwoordvoerder Maarten Schoon weten. ,,Wel heeft hij huisarrest voor een maand, moet hij contact houden met de jeugdreclassering en meewerken aan het vervolg van het onderzoek. Tijdens zijn huisarrest kan hij wel naar school, maar moet hij gebracht en gehaald worden.” De jongen zat ruim twee weken vast in voorarrest. 

Verdachte

Volgens OM-woordvoerder Hans-Robert Scheperkeuter blijft de jongen verdachte. ,,Het onderzoek loopt nog. Inhoudelijk kan ik daar verder geen mededelingen over doen.”

Advocaat Roel van Faassen, die de jongen bijstaat, gaf eerder al aan niet te kunnen reageren op de zaak. ,,Hoe graag ik dat misschien ook zou willen, ik kan en mag niks zeggen hierover.” Zijn kantoorgenoot Vincent Wolting, die Van Faassen wegens vakantie vervangt, wilde vandaag niet reageren op de voorwaardelijke vrijlating van 16-jarige jongen. 

Psychische gesteldheid 

Volgens Theo de Roos, emeritus hoogleraar strafrecht bij de Universiteit Tilburg, wordt er bij het jongerenstrafrecht vooral gekeken naar de psychische gesteldheid van de verdachte. ,,Daar zal uitgebreid onderzoek naar gedaan worden en daarbij worden vaak ook de raad voor de kinderbescherming en jeugdhulpverleners betrokken en wordt er met ouders gesproken. Het verlengen van het voorarrest is bij jongeren wel minder streng en in sommige gevallen kan de verdachte het vervolg thuis afwachten.”

De 16-jarige wordt van brandstichting verdacht. De Roos: ,,Dat is een van de zwaarste dingen in het strafrecht, omdat je met brandstichting anderen in gevaar brengt. In die zin snap ik dat dit het enige is dat het Openbaar Ministerie hem ten laste legt en niet bijvoorbeeld ook dood door schuld.”

Levenslang

 Ook wordt er volgens De Roos bij een rechtszaak gekeken naar de gevolgen van de brandstichting, die in deze zaak groot zijn. ,,Bij volwassenen kan bij brandstichting met dodelijke gevolgen zelfs levenslang worden opgelegd. Bij jongeren van zestien is de maximale jeugddetentie twee jaar als zij via het jeugdstrafrecht worden vervolgd.” Hij denkt dat het OM nu kijkt of het de PIJ-maatregel op kan leggen. ,,Dat is een soort jeugd-tbs. Dat zal, denk ik, de komende tijd onderzocht worden.”

De jongen was op 14 juli, de dag van de brand, niet in het huis aanwezig en was even vermist. Zijn ouders dachten dat hij wel thuis was. Na een aantal uur kwam hij de straat binnenlopen. Vanaf de dag van de brand werd hij verhoord door de politie. 

Getuigenoproep 

Twee weken later maakte de politie bekend dat het om brandstichting gaat en deed  een getuigenoproep. Naar aanleiding daarvan kwamen zeven tips binnen. Op 30 juli maakte de politie bekend de 16-jarige jongen te hebben aangehouden. 

Afgelopen week deed de politie opnieuw een getuigenoproep door een sms-bericht te sturen naar 1900 mensen die rond de tijd van de brand in de buurt van het huis aan de Zwartewaterland waren. Naar aanleiding daarvan kwamen er vier nieuwe tips binnen. De politie onderzoekt hoe waardevol deze tips zijn. 

Lees hier al onze verhalen over deze brand 

Vechtdal