De eikenprocessierups.
Volledig scherm
De eikenprocessierups. © ANP

Asbestbedrijven helpen Hardenberg om van de jeukrups af te komen

De strijd tegen de eikenprocessierups is weer in volle gang in Hardenberg. Nadat de gemeente gemeld had dat er een tekort was bestrijders, schoten een paar asbestbedrijven te hulp. De verwachting is dat de overlast van de rups binnen nu en een paar weken voorbij is. 

In Hardenberg is het aantal meldingen van overlast door de veelbesproken rups dit jaar zelfs verdrievoudigd. Nadat bekend werd dat er niet genoeg mankracht was om ze een halt toe te roepen, hebben twee asbestbedrijven zich gemeld om te helpen. Tot vreugde van wethouder Gitta Luiten: ,,We zaten klem, gelukkig kunnen deze asbestbedrijven helpen. Ze hebben de juiste beschermingsmiddelen al. Over ongeveer twee weken komen de nesten uit, dan zal de overlast ook minder worden.’’ 

Nestkastjes

Eerder al deelde de gemeente honderden nestkastjes uit, zodat de jeukrups opgegeten zou worden door de koolmezen. De nestkastjes bleken erg populair in de gemeente, maar konden er niet voor zorgen dat de jeukrups uitgeroeid werd.  ,,De koolmezen kunnen er niet tegenaan eten door de explosie van het aantal nasten na de vorige warme zomer’’, legde wethouder Luiten uit in de raadsvergadering. De raad was duidelijk: de jeukrups moet direct worden aangepakt. De kosten worden uit de algemene reserve gehaald. 

  1. Dalfsen schiet woningbouwplan Nieuwleusen af, tot afgrijzen van architect
    PREMIUM

    Dalfsen schiet woningbouw­plan Nieuwleu­sen af, tot afgrijzen van architect

    Wel of geen nieuwe huizen aan de Burgemeester Backxlaan in Nieuwleusen? Arnoud Olie hoopt als algemeen directeur van B+O Architecten spoedig met wethouder André Schuurman om tafel te zitten, nu de gemeente Dalfsen een woningbouwplan heeft afgeschoten. De open ruimte tussen de begraafplaats en de verbindingsweg tussen zuid en noord is de gemeente landschappelijk te waardevol, waardoor het geen medewerking wil verlenen. ,,Drogredenen.”

Vechtdal