Volledig scherm
Buurtbusvoorzitter Bertine Grootemarsink deelt uit, chauffeur Bennie Bosch ontvangt. De aansluiting van Lemele op de Buurtbus Vilsteren werd maandagochtend gevierd. © Frank Uijlenbroek

Buurtbus Lemele als 'cadeautje in een doos met een strik erom'

Ook Lemele heeft nu aansluiting op de buurtbus die tussen Ommen en Dalfsen rijdt. Het historische moment werd gevierd met gebak, maar lijn 568 heeft ondertussen dringend meer reizigers nodig. ,,Lemele is verreweg het grootste dorp op de route."

Buschauffeur Bennie Bosch moet het gebakje welhaast naar binnen proppen, want anders komt hij deze maandagmorgen te laat bij de volgende halte. Toch neemt hij even zijn tijd, aangezien het een historisch moment in de geschiedenis van Lemele is. De eerste buurtbus passeert het kerkdorp en dat moet worden gevierd. Bosch knikt. ,,Een extra blokje om. Lemele is een nieuwe stop in de lijn van Ommen naar Dalfsen. En met 1.400 verreweg het grootste dorp op de route. Nu moeten de reizigersaantallen wel toenemen. Daar gaan we althans voor." 

Reizigersaantallen

'Buurtbus Vilsteren' staat in blauw op de taartjes, en dat is niet voor niets. Immers, vanuit dat dorp iets verderop startte 1,5 jaar geleden de pendeldienst tussen de twee dichtstbijzijnde  treinstations, die van Ommen en Dalfsen. Een daverend succes? Wellicht, maar de reizigersaantallen op lijn 568 vallen ietwat tegen. ,,Met Lemele erbij hopen we het op te krikken", zegt bestuurslid Dick Waterham. ,,We krijgen subsidies van de gemeente Ommen en Dalfsen en van de provincie Overijssel. Maar dan moeten we wel zo'n twintig passagiers per dag vervoeren. Dat lukt niet altijd. Met achttien zijn we vast gered, maar ook daarvoor moet er wat gebeuren." 

Bekendheid

Buschauffeur Bennie fluistert dat-ie soms helemaal niemand heeft te vervoeren, maar daar moet dus verandering voor komen. Vindt ook Bertine Grootemarsink, voorzitter van de buurtbusvereniging. ,,We proberen zoveel mogelijk reclame te maken. Via de media, maar ook door mee te rijden tijdens de optocht op Koningsdag. Bekendheid, die hebben we nodig." 

Cadeautje

Nu heeft Lemele dan ook aansluiting op het openbare vervoer in de regio. Met meerdere haltes nog wel. Bij de kerk, maar ook bovenop de berg die naar het dorp is vernoemd. En daarvoor wrijft Adri van Dulst zich als bestuurslid van Plaatselijk Belang weer in de handen. ,, Voor ons is dit een cadeautje in een doos met een strik erom. In Lemele houden we zo nu en dan een enquête onder de bevolking. Een van de punten die dan steeds terugkomt is openbaar vervoer in het dorp. Nu vanuit Vilsteren het verzoek kwam om ook bij ons te stoppen sluiten we  graag aan."

  1. Boer Gerrit uit Ommen werd aangevallen door zijn stier: ‘Het ging zo machtig snel’

    Boer Gerrit uit Ommen werd aangeval­len door zijn stier: ‘Het ging zo machtig snel’

    Het begon als een gewone maandag voor Gerrit Wermink uit Ommen. De 43-jarige melkveehouder was druk bezig in het weiland, niet wetende dat hij een paar uur later in het ziekenhuis zou belanden. Dat hij gegrepen zou worden door zijn eigen stier, hoewel hij er altijd alert op is en al talloze keren gewaarschuwd is door zijn vader. En toch gebeurde het. Door zijn verhaal te vertellen wil de boer zijn collega’s waarschuwen.

Vechtdal