Landgoed Oergoed van Dream or Donate-man Robert-Jan Mastenbroek is zo goed als verkocht.
Volledig scherm
Landgoed Oergoed van Dream or Donate-man Robert-Jan Mastenbroek is zo goed als verkocht. © ANP

Crowdfundman ‘Broer’ (van Dream or Donate) verruilt zijn landgoed voor pipowagen met paard

Robert-Jan ‘Broer’ Mastenbroek heeft zijn landgoed Oergoed in Witharen verkocht. De ondernemer en oprichter van de inmiddels opgeheven crowdfundingsite Dream or Donate kondigde de verkoop van de kapitale villa ruim een maand geleden al aan. Zijn nieuwe onderkomen: een pipowagen op wielen. 

De koop is volgens makelaar Mandy de Vries van makelaardij Vrieling een week of twee gesloten, de koopakte is inmiddels getekend. Het wachten is nog even op het rondkomen van de financiering. Wie de koper van het met enig achterstallig onderhoud kampende landgoed is wil De Vries niet kwijt. 

Schuldenvrij

Mastenbroek zette het landgoed vorige maand voor 1,1 miljoen euro in de markt.  Met de opbrengst, zei hij toen, wilde hij de gedupeerden van de plots opgeheven crowdfundsite schadeloos stellen.  Vandaag -woensdag- zegt de ondernemende idealist dat hij iedereen al heeft terugbetaald en volledig schuldenvrij is. 

Robert-Jan ‘Broer’ Mastenbroek, eigenaar van de site Dream or Donate in Kampen.
Volledig scherm
Robert-Jan ‘Broer’ Mastenbroek, eigenaar van de site Dream or Donate in Kampen. © Freek van den Bergh

Schilderen

Waar ‘Broer’ Mastenbroek (29) nu gaat wonen? ,,Mijn pipowagen. Die ben ik nu aan het afschilderen en er komt nog een paard voor en dan ga ik met muziek rondtrekken of zo, denk ik. Het mooie aan een wagen is dat je overal kan zijn. Ik wilde toen al de wereld verbeteren vanuit mijn huiskamer en die staat zo meteen op wielen, helemaal te gek. Waarheen? Ik heb geen plan, dat hoeft toch niet? Ik ga gewoon en dan zie ik wel waar ik uitkom. Nou, ik ga weer verder schilderen nu hoor. Laterrrr.’’

Gehackt

‘Broer’ kwam in augustus in opspraak toen zijn crowdfundplatform plotseling offline ging en werd opgeheven. Vele tientallen mensen die via het platform gelden inzamelden voor hun goede doelen waren dat ineens kwijt. Mastenbroek beweerde te zijn gehackt en afgeperst en beloofde iedereen terug te betalen. Om geld bij elkaar te krijgen verkocht hij al waardevolle spullen -waaronder een dure Fisker-sportwagen- via Marktplaats. 

Vechtdal