Volledig scherm
hond asiel © Foto: Dierenasiel Utrecht / indebuurt Utrecht

Dalfsen in zee met Zwols dierenasiel: honden en katten mogen weer weglopen

De gemeente Dalfsen kiest ervoor om  vervoer, opvang en verzorging van weggelopen katten, honden of andere dieren voortaan te laten regelen door de stichting Zwols dierenasiel. 

Daarmee sluit het aan bij onder meer Hardenberg en Ommen, die na de sluiting van de vermaarde opvang De Crull in Den Ham op zoek moesten naar een nieuwe partner. Met de keuze voor het Zwols dierenasiel voldoet Dalfsen weer aan de wetgeving, die gemeentes verplicht om opvang voor zwerfdieren geregeld te hebben.

Gevonden voorwerpen

Dieren vallen in de regelgeving onder 'gevonden voorwerpen', maar Dalfsen heeft zelf geen ruimte om die in dit geval dan ook te 'bewaren'. Vandaar dat naar hulp van buitenaf is gezocht, en die is in Zwolle gevonden. Al ergens een dier in nood wordt aangetroffen komt na een melding de dierenambulance voorrijden. Een hond of kat wordt vervolgens naar het asiel in Zwolle gebracht, waar het verzorgd kan worden. Hardenberg en Ommen deden het al zo en nu Dalfsen aansluit is er eenduidigheid in het Vechtdal. Dat was in het verleden weleens anders: een dier dat in de ene gemeente woont, maar net over de grens met een andere wordt gevonden kwam ineens in een heel ander asiel terecht. Zonder dat de eigenaar daar maar zo op de hoogte van was.

Dierenwelzijn

Dalfsen betaalt straks zo'n 30.000 euro per jaar voor de opvang, want neerkomt op 1,10 euro per inwoner. Het kan goedkoper, heeft de gemeente laten berekenen, maar dan heeft dat direct gevolg voor het dierenwelzijn. Voor bijvoorbeeld een stuiver per inwoners minder worden alleen nog maar de katten en honden opgehaald, opgevangen en verzorgd. Voor cavia's, konijnen, geiten of olifanten, zoals onlangs in Ommen, zal Dalfsen dan een andere partner moeten vinden. ,,Dierenwelzijn kun je niet half doen", laat het gemeentebestuur weten.

Bijtincidenten

De overeenkomst die Dalfsen heeft gesloten betekent ook dat inwoners die afstand van hun dier willen of móéten doen - denk aan bijtincidenten - terecht kunnen bij het Zwolse dierenasiel. Maar alleen als een dier op termijn herplaatsbaar is, staat in de voorwaarden. Het Zwolse dierenasiel ontzorgt overigens ook op het gebied van gevaarlijk wild. Als in een woonwijk een groep verwilderde zwerfkatten voor overlast zorgt, komen vanuit Zwolle bestrijders naar Dalfsen om de dieren te vangen, te castreren en elders terug te plaatsen.

Vechtdal