Volledig scherm
De eerste nestkastjes in de strijd tegen de eikenprocessierups in Ommen zijn vandaag uitgedeeld. © GinoPress B.V.

De strijd tegen de eikenprocessierups is begonnen in Ommen

De strijd tegen de eikenprocessierups is begonnen: de eerste nestkastjes zijn vandaag uitgedeeld in Ommen. De kastjes worden verstrekt aan inwoners die eikenbomen in de buurt hebben. Leerlingen van De Maat en de Boslust hebben deze kastjes gemaakt.

De gemeente wil zich richten op het stimuleren van de natuurlijke vijanden van de rups, en stelt daarom deze nestkastjes beschikbaar.  Het ophangen van de nestkastjes niet de oplossing is van het probleem, het blijft nodig om de overlast van de eikenprocessie te bestrijden. De nestkastjes worden opgehangen in eikenbomen, in de hoop dat het koolmezen aantrekt. Koolmezen eten rupsen en gaan de nesten met de eikenprocessierups te lijf. 

Tips

De gemeente Ommen gaf afgelopen zomer aan de komende jaren meer te willen gaan doen om de aantallen van deze insecten en vogels te laten toenemen. Ook in Hardenberg wordt er gebruik gemaakt van nestkastjes.  Ommenaren konden tot 31 december een kastje aanvragen bij de gemeente, tot 17 januari kunnen deze kastjes opgehaald worden. Er wordt dan ook een lijst met tips uitgedeeld over hoe de nestkastjes het beste kunnen worden opgehangen. 

  1. Weet jij al op wie je gaat stemmen? Doe de Kieswijzer

    Weet jij al op wie je gaat stemmen? Doe de Kieswijzer

    Provincies zitten in je portemonnee, kunnen zomaar een windmolen in je achtertuin plannen of besluiten om de aanleg van die langverwachte rondweg nog maar eens tien jaar uit te stellen. Wat moeten er gebeuren met de Oostvaardersplassen? Hoe willen partijen de N35 aanpakken? En waar moeten de miljarden van de NUON-aandelen aan worden uitgegeven? Kortom, redenen genoeg om vooral even de Kieswijzer te raadplegen voor je op 20 maart gaat stemmen.

Vechtdal