Volledig scherm
Gerrit Jan en Dini Hesselink hebben het dialectdictee voor Ommen geschreven. Dini heeft vorig jaar het dictee gewonnen.
© FFU.nl/Alex Mulder

Dialect geeft warmte en gemoedelijkheid

JUNNE - ,,Dialect geef warmte en gemoedelijkheid. Hier zeggen we tegen elkaar 'Goed te passe?'. Gerrit Jan en Dini Hesselink hebben het nieuwe dialectdictee voor Ommen geschreven, een mooie klus. Omdat Dini Hesselink het vorige dialectdictee in Ommen gewonnen heeft, was het aan haar om een nieuw dictee op te stellen. Ze heeft het nu samen met haar man gedaan: ,,Mijn man schrijft veel, dus hij heeft het vooral gedaan. Maar we hebben samen alle opgaven gemaakt. Het is nog best moeilijk om goede meerkeuze-antwoorden te verzinnen."

Het dictee wordt woensdagmiddag 1 maart om 14.30 uur gehouden in Kulturhus 't Samenspel in Beerzerveld. Met gevoel voor humor en beeldende details beschrijven Gerrit Jan en Dini de werkzaamheden rond de huisslachting zoals nog tot in de jaren zeventig gebruikelijk was in menig boerderij.

Het echtpaar uit Junne doet bijna altijd mee aan het jaarlijkse dialectdictee dat Landstede Welzijn Ouderen in Ommen houdt. De winnaar mag het nieuwe dictee opstellen. ,,Het onderwerp wilden we daarom in stijl houden, vandaar dat we gekozen hebben voor de thuisslacht", legt Dini uit. ,,Het dictee zou eigenlijk in november gehouden worden, de slachtmaand. Maar het is wegens omstandigheden verschoven naar 1 maart, de start van de maand van het dialect. "

Vechtdal