Volledig scherm
In de rijdende winkel in Baalder zijn straks ook broden en vis te koop. © stock.xchng

Dominee zet zich in voor supermarkt Baalder: 'geef ons heden ons dagelijks brood'

De enige supermarkt in de wijk Baalder in Hardenberg werd anderhalf jaar terug gesloten, maar met hulp van kerken, wijkvereniging en Baalder Noaberschap maakt een rijdende winkel binnenkort zijn opwachting. Wijkdominee Wim van der Wel zette zich er voor in, en is blij dat Abraham in Baalder straks weer de mosterd kan halen.

Een kerk die zich inzet voor de terugkeer van een supermarkt, hoe zit dat?

,,Als kerk proberen we in de wijk op een creatieve manier behulpzaam te zijn. Zo doen we al aan schuldhulpverlening en onderhouden we een moestuin. Toen we de vraag kregen of we een rol konden spelen in de terugkeer van een supermarkt, vonden we dat origineel. Tijdens een kerkdienst in de wijk heb ik de oproep gedaan of mensen met ons mee wilden denken. Dat is nu gebeurd."

Hoe is het verder gegaan?

,,De wijkvereniging, collega-kerken, Baalder Noaberschap en politieke mensen in de wijk hebben de koppen bij elkaar gestoken. Eerst liepen ze tegen wat muren op, maar met de komst van de rijdende winkel is er nu in ieder geval een tijdelijks oplossing gevonden. Voorlopig, maar plannen om bijvoorbeeld een buurtsuper in sporthal in te richten zijn nauwelijks haalbaar. Dan zit je met bestemmingsplannen, en het duurt heel lang die te wijzigen. "

De boodschappenwagen gaat straks een rondje rijden?

,,Nee. Na overleg met de firma Rooth uit Dedemsvaart komt de kraam straks op verschillende locaties te staan. Eén dagdeel per week, op de dinsdag. Na twee maanden wordt het dan geëvalueerd. Baalder is een wijk met 3.500 inwoners, en geografisch heel logisch ingericht met één toegangsweg. Genoeg vraag naar een supermarkt. Ouderen hebben dan een winkel dichtbij, maar ook voor gezinnen met jonge kinderen is het prettig."

Een dominee die zich inzet voor de komst van een supermarkt. Die Bijbelse vijf broden en twee vissen ligger er ook? En de mosterd van Abraham?

,,Let op, het komt al terug als Jezus ons het Onzevader leert. Na eerst drie keer 'uw', komt 'geef ons heden ons dagelijks brood' als allereerste. En pas dan het 'vergeef ons onze schulden'. Dat wij ons als kerk dan bezig houden met dagelijks brood van mensen is niet zo vreemd. We willen een maatschappelijk gezicht laten zien." 

  1. Beerzerveld protesteert tegen megastalplannen van varkenshouder Schuttert: eens zullen ze het niet worden
    PREMIUM
    Video

    Beerzer­veld protes­teert tegen megastal­plan­nen van varkenshou­der Schuttert: eens zullen ze het niet worden

    ‘Megastal, nee. Megastal, nee’, klinkt het eerst wat aarzelend, maar nadat een deel van de bevolking van Beerzerveld wat meer moed heeft verzameld deze maandagavond steeds luider en luider. En dan stapt de protestgroep gewapend met spandoeken, borden en geplastificeerde foto's van natuurgebieden het café annex zalencentrum met dezelfde naam als het dorp binnen.

Vechtdal