Volledig scherm
Wethouder Jannes Jansen en gedeputeerde Bert Boerman fietsten in februari een rondje over de rotonde met de lichten in het wegdek. © Alex Mulder

Drie camera's filmen fietsers bij slimme rotonde in Hardenberg

In hartje Hardenberg komen tijdelijk drie camera's om fietsers te volgen. Dat gebeurt onder meer bij de rotonde op de Europaweg en Zuidelijk Bruchterweg. De camerabeelden laten zien of het Intelligent Transportsysteem (ITS) werkt. Dat is het slimme systeem waarbij fietsers een advies krijgen voor de veiligste route.

Hardenberg was afgelopen februari de eerste gemeente in Nederland waar zo'n slim systeem (ITS) als proef werd geïnstalleerd. Via led-verlichting in het wegdek krijgen fietsers een veilige route geadviseerd. Het systeem draait al een half jaar. Het is nu het moment om uit te zoeken of fietsers de informatie ook gebruiken. Daarom gaan de drie camera's volgende week alle verkeersbewegingen volgen. Ze hangen ook bij de kruising  van De Witte de Withstraat met de Noordelijke Bruchterweg, dat is vlakbij de rotonde.

De camera’s leggen geen kentekens of snelheid vast, belooft het Regionaal Orgaan voor de Verkeersveiligheid (ROV) Oost-Nederland. Dat is de organisatie die de proef uitvoert in samenwerking met de gemeente Hardenberg. Binnen een week na het onderzoek, worden de beelden vernietigd. 

Het systeem richt zich in dit geval vooral op fietsers. Dagelijks maken veel leerlingen gebruik van deze route richting de middelbare scholen Nieuwe Veste, Greijdanus en Vechtdalcollege, waar zo'n 3.300 leerlingen les krijgen.

  1. Hardenberg dubt over groen licht voor zeven zonneparken
    PREMIUM

    Hardenberg dubt over groen licht voor zeven zonnepar­ken

    De kans dat prille plannen voor zeven zonneparken in de gemeente Hardenberg de komende maanden verder uitgewerkt kunnen worden lijkt niet groot na de oriënterende raadsvergadering van gisteravond. De twee grootste collegepartijen, CDA en ChristenUnie, hebben moeite met het gebruik van ruim veertig hectare landbouwgrond voor het realiseren van zonneakkers en lijken liever te willen wachten op de nota over duurzaamheid die komend voorjaar wordt behandeld.

Vechtdal