Volledig scherm
Wethouder Jannes Jansen en gedeputeerde Bert Boerman fietsten in februari een rondje over de rotonde met de lichten in het wegdek. © Alex Mulder

Drie camera's filmen fietsers bij slimme rotonde in Hardenberg

In hartje Hardenberg komen tijdelijk drie camera's om fietsers te volgen. Dat gebeurt onder meer bij de rotonde op de Europaweg en Zuidelijk Bruchterweg. De camerabeelden laten zien of het Intelligent Transportsysteem (ITS) werkt. Dat is het slimme systeem waarbij fietsers een advies krijgen voor de veiligste route.

Hardenberg was afgelopen februari de eerste gemeente in Nederland waar zo'n slim systeem (ITS) als proef werd geïnstalleerd. Via led-verlichting in het wegdek krijgen fietsers een veilige route geadviseerd. Het systeem draait al een half jaar. Het is nu het moment om uit te zoeken of fietsers de informatie ook gebruiken. Daarom gaan de drie camera's volgende week alle verkeersbewegingen volgen. Ze hangen ook bij de kruising  van De Witte de Withstraat met de Noordelijke Bruchterweg, dat is vlakbij de rotonde.

De camera’s leggen geen kentekens of snelheid vast, belooft het Regionaal Orgaan voor de Verkeersveiligheid (ROV) Oost-Nederland. Dat is de organisatie die de proef uitvoert in samenwerking met de gemeente Hardenberg. Binnen een week na het onderzoek, worden de beelden vernietigd. 

Het systeem richt zich in dit geval vooral op fietsers. Dagelijks maken veel leerlingen gebruik van deze route richting de middelbare scholen Nieuwe Veste, Greijdanus en Vechtdalcollege, waar zo'n 3.300 leerlingen les krijgen.

 1. Zo reageerde social media op de tweede aflevering van de Luizenmoeder met Juf Ank uit Dalfsen

  Zo reageerde social media op de tweede aflevering van de Luizenmoe­der met Juf Ank uit Dalfsen

  De start van het tweede seizoen van de razendpopulaire comedy De Luizenmoeder trok vorige week ruim 4 miljoen kijkers. Uiteindelijk kwam de teller met uitgesteld kijken uit op 5,1 miljoen kijkers. Vanavond was de tweede aflevering van het nieuwe seizoen. Hoe reageerde Nederland op de lotgevallen van Juf Ank (actrice en scenarioschrijfster Ilse Warringa uit Dalfsen) en de andere personages?
 1. Gemist? ‘Wolf’ in Schoonheten en Staatsloterij verklaart levende Kampenaar dood
  Jouw regionieuws gemist?

  Gemist? ‘Wolf’ in Schoonhe­ten en Staatslote­rij verklaart levende Kampenaar dood

  De gemeente Raalte werd afgelopen week opgeschrikt door een Wolf, althans dat werd in eerste instantie gedacht. Een filmpje circuleerde over een dier dat mogelijk bloed van de weg zat te likken bij Schoonheten. Die ‘wolf’ bleek uiteindelijk de Duitse Herder Beer van Ans Spijker. ,,Het was een boterham. Ik kan je de plek zo aanwijzen,’’ aldus de eigenaresse. Dit verhaal was één van de opmerkelijkste verhalen van afgelopen week. Een overzicht van de verhalen van afgelopen week die het teruglezen waard zijn:
 2. Rechercheur Henrieke (39) raakt gevoelige snaar met haar verhalen: ‘Weet je waar mama nu is?’
  PREMIUM
  video

  Recher­cheur Henrieke (39) raakt gevoelige snaar met haar verhalen: ‘Weet je waar mama nu is?’

  Henrieke Schoonekamp (39) schrijft over de soms inktzwarte schaduwzijde van haar werk als forensisch rechercheur bij de politie in Oost-Nederland. Daarmee raakt ze bij veel mensen een gevoelige snaar. Twintig verhalen zijn nu gebundeld in het boekje Ontsporen, voorlopig alleen voor intern gebruik. ,,De verhalen gaan over wie ik was en wat ik het liefste deed en weer zou doen. Dat is best pijnlijk.’’

Vechtdal