Volledig scherm
Op het Vechtdal college in Dedemsvaart zijn maandag de examens begonnen. © Alex Mulder

Examens van start; ook in het Vechtdal

De mobiele telefoon is taboe in de examenlokalen. Scholen dienen dit jaar extra alert te zijn en controleren scherp. De eerste examens werden vandaag afgenomen.

Bij het Vechtdal College in Dedemsvaart is de mobiele telefoon altijd al ongewenst. De leerlingen zijn er aan gewend om hun telefoons tijdens de lessen in een plastic bak te verzamelen en hem er na de les weer uit te vissen. ,,Daarnaast houden de surveillanten het naleven van de regels rond mobiele telefoons en andere apparatuur goed in de gaten", aldus Rosalie Kartner van het Vechtdal College. ,,Er mogen ook geen tassen mee het examenlokaal ingenomen worden. En voor wie toch nog gesnapt wordt met een meegesmokkelde telefoon is het onverbiddelijk einde examen." 

In de kerk

Ook bij andere scholen, zoals het Greijdanus in Hardenberg, wordt gehoor gegeven aan de nationale oproep om scherp te letten op ongeoorloofde hulpmiddelen tijdens de examens. Antwoorden op de vragen dienen opgediept te worden uit het eigen geheugen en niet dat van het world wide web. De Greijdanusleerlingen maken zoals elk jaar weer gebruik van ruimtes in de Kandelaarkerk in Heemse.  De bijzondere band tussen de school en de  Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt in Heemse wordt zo nog eens extra onderstreept. Tafels en stoelen werden in hal  van de kerk en verenigingsgebouw De Smidse geplaatst. ,,Elk jaar houden we twee weken in mei beschikbaar voor de examens", aldus koster Gerrit Slotman. ,,Gaat prima hoor; het is alleen wel zaak om alles goed te plannen."  Voor de eerste examendag moest Slotman een 'zweetplekje' voor 140 examenkandidaten klaarzetten.

De eerste examendag was voor  de vwo-leerlingen een wiskundedag.  Voor havo stond natuurkunde op het rooster en voor vmbo Nederlands. Vmbo-leerlingen van de richting BB moesten zich richten op Engels.  Dinsdag buigen de havo-kandidaten zich over de examens geschiedenis en Engels, staat voor  vmbo wiskunde, economie  en muziek op het programma en doen de vwo-kandidaten geschiedenis en Frans.

Vechtdal