Friese roeiers weer snelste op de Vecht

Met Joost Bronswijk op boeg en Jan-Bas van Noord op slag heeft de dubbeltwee van Aengwirden, na de zege van vorig jaar, opnieuw de snelste tijd geklokt tijdens de Vechtrace. 

Volledig scherm
Een aantal vieren op de Vecht. © cor van dalen

Het veteranenduo van de Heerenveense roeivereniging kwam na 19.19.3 minuten over de finish en dat betekende een verbetering van het record op het nieuwe wedstrijdparcours. In het verleden, zonder een extra bocht in de rivier, werd er al eens in de 18 minuten geroeid. Op de plaatsen twee en drie werd beslag gelegd door skiffeurs, de junioren Merijn van der Worp van Amycus Almelo (19.31 min.) en Maarten Veninga van Neptunus Groningen (19.40 min.).  De regenval van de afgelopen dagen droeg bij aan de snelle tijden, want hierdoor was er veel stroming in de rivier. De regen leverde de organisatoren ook extra werk op. Ze moesten de door het water meegevoerde rietpollen, takken en  boomstronken opruimen voordat er geroeid kon worden.

Aan de 28e editie van de Vechtrace deden 64 boten mee. De in totaal 128 roeiers kwamen uit Nederland, Engeland en Duitsland. Er werd geroeid op de Vecht,met de start bij het Duitse dorp Laar. De finishlijn lag na vijf kilometer aan de Haandrik bij Gramsbergen. Het deelnemersveld bestond uit verschillende boottypen: skiff, (mix-)dubbeltwee, gestuurde dubbelvier, gestuurde boordvier en gestuurde C-vier. Voor hen was de wedstrijd een heuse uitdaging. Normaal roeien ze op een kaarsrechte baan tussen boeien, nu hadden de roeiers te maken met de vele bochten van de Vecht. De organisatie van het evenement was in handen van Roeivereniging Salland in samenwerking met Bootsclub Nordhorn.

Volledig scherm
De bochten in de Vecht maken het lastig voor de roeiers die een rechte baan zijn gewend. © cor van dalen
 1. Lokaal verslaggever Geke (63) op straat nu Dedemsvaartse Courant na 143 jaar verdwijnt: ‘dit valt niet te begrijpen’
  PREMIUM

  Lokaal verslagge­ver Geke (63) op straat nu Dedems­vaart­se Courant na 143 jaar verdwijnt: ‘dit valt niet te begrijpen’

  De Dedemsvaartse Courant houdt na 143 jaar op te bestaan. Tot teleurstelling van Geke Lensen, redactioneel aanspreekpunt naar de lezers en zo'n beetje de enige verslaggever die nog over was. Zij zag de bui al enigszins hangen, toen de oorspronkelijke uitgever Boom dik twee jaar terug werd overgenomen door de Noordelijke Dagblad Combinatie. ,,Daarmee is Dedemsvaart echt aan het voeteneind komen te liggen.”
 2. Nieuwe naam gezamenlijk orkest Overijssel en Gelderland kost 73.000 euro: ‘Ongehoord’
  PREMIUM

  Nieuwe naam gezamen­lijk orkest Overijssel en Gelderland kost 73.000 euro: ‘Ongehoord’

  Er was een flink geldbedrag nodig om tot een nieuwe naam te komen voor het Gelders Orkest en het Orkest van het Oosten. Die twee gingen in september dit jaar samen verder onder de naam ‘Phion, orkest van Gelderland & Overijssel’. Hoeveel deze naamswijziging had gekost, werd niet naar buiten gebracht. Maar na vragen van de PVV-fractie aan het college van Gedeputeerde Staten van Overijssel is er nu toch duidelijkheid. Het prijskaartje: 73.000 euro.

Vechtdal