Friese roeiers weer snelste op de Vecht

Met Joost Bronswijk op boeg en Jan-Bas van Noord op slag heeft de dubbeltwee van Aengwirden, na de zege van vorig jaar, opnieuw de snelste tijd geklokt tijdens de Vechtrace. 

Een aantal vieren op de Vecht.
Volledig scherm
Een aantal vieren op de Vecht. © cor van dalen

Het veteranenduo van de Heerenveense roeivereniging kwam na 19.19.3 minuten over de finish en dat betekende een verbetering van het record op het nieuwe wedstrijdparcours. In het verleden, zonder een extra bocht in de rivier, werd er al eens in de 18 minuten geroeid. Op de plaatsen twee en drie werd beslag gelegd door skiffeurs, de junioren Merijn van der Worp van Amycus Almelo (19.31 min.) en Maarten Veninga van Neptunus Groningen (19.40 min.).  De regenval van de afgelopen dagen droeg bij aan de snelle tijden, want hierdoor was er veel stroming in de rivier. De regen leverde de organisatoren ook extra werk op. Ze moesten de door het water meegevoerde rietpollen, takken en  boomstronken opruimen voordat er geroeid kon worden.

Aan de 28e editie van de Vechtrace deden 64 boten mee. De in totaal 128 roeiers kwamen uit Nederland, Engeland en Duitsland. Er werd geroeid op de Vecht,met de start bij het Duitse dorp Laar. De finishlijn lag na vijf kilometer aan de Haandrik bij Gramsbergen. Het deelnemersveld bestond uit verschillende boottypen: skiff, (mix-)dubbeltwee, gestuurde dubbelvier, gestuurde boordvier en gestuurde C-vier. Voor hen was de wedstrijd een heuse uitdaging. Normaal roeien ze op een kaarsrechte baan tussen boeien, nu hadden de roeiers te maken met de vele bochten van de Vecht. De organisatie van het evenement was in handen van Roeivereniging Salland in samenwerking met Bootsclub Nordhorn.

De bochten in de Vecht maken het lastig voor de roeiers die een rechte baan zijn gewend.
Volledig scherm
De bochten in de Vecht maken het lastig voor de roeiers die een rechte baan zijn gewend. © cor van dalen

Vechtdal