Gasinstallatie Vilsteren blijft belangrijk, ook in gasloze toekomst

video,,Als deze installatie hier niet had gestaan, zouden we de gaswinning in Groningen niet zo snel hebben kunnen afbouwen als nu het geval is.’’ Met deze woorden onderstreept Frido Overmars, manager installaties van Gasunie Ommen, het belang van het station in Vilsteren.

De een halve eeuw bestaande installatie, verscholen in de bossen van het gelijknamige landgoed, was altijd al een belangrijk knooppunt van het gastransport vanuit Groningen naar de rest van Nederland. En ook nu de rol van het gas in Nederland verandert, boet het uitgebreide compressor-mengstation niet aan belang in. 

Alleen de functie verandert. De installatie in Ommen voegt na een forse aanpassing sinds enkele jaren stikstof toe aan buitenlands aardgas, maar in de toekomst kan zij ook groen gas en waterstof transporteren.

Verbazing

Zaterdag was er een open dag vanwege het vijftigjarig bestaan. De belangstelling was groot: er konden maximaal zevenhonderd mensen een kijkje komen nemen, en die limiet was bij de voorinschrijving snel bereikt. De bezoekers verbaasden zich vooral over de omvang en complexiteit van de installatie, maar zagen ook dat een continue gaslevering geen vanzelfsprekendheid is.

In de fabriekshal van het Gasunie-complex kijken de bezoekers hun ogen uit.
Volledig scherm
In de fabriekshal van het Gasunie-complex kijken de bezoekers hun ogen uit. © Pedro Sluiter Foto

Vechtdal