Volledig scherm
Een nest met processierupsen op een eikenboom. De overlast van de rups neemt vanwege het warme weer in rap tempo toe. © Rob Engelaar

Gek van de jeuk, familie roept gemeente Hardenberg in open brief op: ‘Kom in actie!’

De familie Monshouwer in Baalder is het beu. Door de processierups die ook in de eik in hun eigen tuin is genesteld, zitten hun vier jonge kinderen van top tot teen onder de bultjes. ‘Zo erg dat wij tabletten en zalf via de huisarts krijgen’. De gemeente Hardenberg bestrijdt alleen rupsen in de publieke ruimte. Maar de eikenboom kappen, zoals de familie wil, dat mag ook niet van de gemeente, schrijft Jesse Monshouwer in een open brief aan de gemeentepolitiek op Facebook.

Monshouwer belde in eerste instantie zelf de gemeente, schrijft hij in de brief. ‘Ik legde onze situatie uit en vroeg om hulp. De boom staat op privéterrein en daarmee is het óns probleem. Akkoord, dan wil ik graag mijn eigen probleem oplossen: ik ga de boom kappen. Nee dat mag niet, was het antwoord. Dus de gemeente heeft zeggenschap over de boom die op mijn grond staat, maar ik ben er verantwoordelijk voor? Anders gezegd: de gemeente wil het probleem van de burger niet oplossen, maar staat ook niet toe dat de burger het probleem oplost. Dat is toch gek? Zou een jaren geleden genomen politiek besluit aangaande eikenbomen niet kunnen worden herzien bij veranderende omstandigheden? Zeker als de gezondheid van mensen in het geding is?’

Wat wil je met de brief bereiken?

Monshouwer: “Primair ben ik op zoek naar een blijvende oplossing voor onze eigen situatie Maar het probleem is natuurlijk veel groter. Ik verwijt de gemeente een gebrek aan initiatief op het preventieve vlak. Dit was te voorzien. Er is onvoldoende communicatie geweest naar de burger. Ik ben in de materie gedoken en nu blijkt dat er jaren landelijk geen structureel beleid meer is gemaakt op het bestrijden van plagen. Die verantwoordelijkheid is bij de gemeente neergelegd”

Hoe is er door het publiek gereageerd?

“Ik heb enorm veel bijval gekregen, langs allerlei wegen. De teneur van de reacties, inzake het contact met de gemeente, is eenduidig. Men voelt zich niet serieus genomen.”

En nu?

“De brief zit inmiddels bij de raadsstukken. Ik hoop van harte dat die iets bijdraagt aan een oplossing. We moeten wachten tot 2020 om het resultaat van de maatregelen van de gemeente te kunnen beoordelen.”

“O ja, en laten we scherp blijven: de dennenrups komt er aan...”

  1. Weilanden, voetbalvelden, plantsoenen, plantvakken: alles wordt beter dankzij worm en ‘wondermiddel’ bokashi
    PREMIUM
    Video

    Weilanden, voetbalvel­den, plantsoe­nen, plantvak­ken: alles wordt beter dankzij worm en ‘wondermid­del’ bokashi

    Betere landbouwgrond, strakkere voetbalvelden, mooiere plantsoenen en een flinke besparing van water. Agrariërs, onderhoudsdiensten en gemeenten in de regio zien dit ideaalbeeld binnen handbereik komen. Dankzij het oprakelen van een oude hergebruikmethode van onder andere bladafval: bokashi. Over hoe krioelende pendelwormen het groen in de regio een boost moeten geven.

Vechtdal