Gramsberger Vechtezomp in Hardenberger sluis: hij past!!

videoSchippers van de Vechtezomp uit Gramsbergen hebben woensdag de Vecht bij Hardenberg verkend. Vooral bij de stuwsluis bij de Koppel was het even passen en meten.

Piet Toering houdt alles scherp in de gaten als de Gramsberger Vechtezomp het sluisje bij de stuw in Hardenberg invaart. Het zal hem niet gebeuren dat de door hem (en vele vrijwilligers) gebouwde replica van het historische vechtvaartuig aan het begin van nieuwe toeristenseizoen al beschadigd raakt. Wat blijkt? Hij past!! De berekende maten kloppen en daarmee kan de zomp-bemanning achter de sluis een  voor haar geheel nieuw deel van de Vecht gaan verkennen.

Vandaag gaat de reis niet verder dan Mariënberg, waar een nieuwe sluis in aanbouw is. ,,Die kunnen we volgend jaar gaan proberen”, aldus Toering.

Seizoen

Het vaarseizoen voor de Vechtezomp moet nog beginnen (1 mei), maar nu al kan gesteld worden dat het een succes is. Er zijn al tientallen boekingen genoteerd. De meeste tochten gaan vanuit Gramsbergen richting Duitsland, maar na de expeditie van vandaag zou het ook zomaar richting Hardenberg, Rheeze en Diffelen kunnen gaan. Met de sluizen in aanbouw (Mariënberg en Junne) ligt in de toekomst de Vecht-route naar Ommen, Dalfsen en Zwolle open.

Volledig scherm
De Gramsberger Vechtezomp in de Hardenberger sluis. © Frank Uijlenbroek

De schippers uit Gramsbergen onderhouden nauwe contacten met de groep achter de Duitse versie van de zomp, die vanuit Laar vaart.  Regelmatig zijn de scheepjes ook samen te zien. De belangstelling voor de historische replica’s is groot. Binnenkort vaart een groep Duitse journalisten mee en ook een delegatie van Chinese touroperators reist af naar Gramsbergen om de zomp aan den lijve te gaan ondervinden.

Vechtdal