Gramsberger Vechtezomp in Hardenberger sluis: hij past!!

videoSchippers van de Vechtezomp uit Gramsbergen hebben woensdag de Vecht bij Hardenberg verkend. Vooral bij de stuwsluis bij de Koppel was het even passen en meten.

Piet Toering houdt alles scherp in de gaten als de Gramsberger Vechtezomp het sluisje bij de stuw in Hardenberg invaart. Het zal hem niet gebeuren dat de door hem (en vele vrijwilligers) gebouwde replica van het historische vechtvaartuig aan het begin van nieuwe toeristenseizoen al beschadigd raakt. Wat blijkt? Hij past!! De berekende maten kloppen en daarmee kan de zomp-bemanning achter de sluis een  voor haar geheel nieuw deel van de Vecht gaan verkennen.

Vandaag gaat de reis niet verder dan Mariënberg, waar een nieuwe sluis in aanbouw is. ,,Die kunnen we volgend jaar gaan proberen”, aldus Toering.

Seizoen

Het vaarseizoen voor de Vechtezomp moet nog beginnen (1 mei), maar nu al kan gesteld worden dat het een succes is. Er zijn al tientallen boekingen genoteerd. De meeste tochten gaan vanuit Gramsbergen richting Duitsland, maar na de expeditie van vandaag zou het ook zomaar richting Hardenberg, Rheeze en Diffelen kunnen gaan. Met de sluizen in aanbouw (Mariënberg en Junne) ligt in de toekomst de Vecht-route naar Ommen, Dalfsen en Zwolle open.

Volledig scherm
De Gramsberger Vechtezomp in de Hardenberger sluis. © Frank Uijlenbroek

De schippers uit Gramsbergen onderhouden nauwe contacten met de groep achter de Duitse versie van de zomp, die vanuit Laar vaart.  Regelmatig zijn de scheepjes ook samen te zien. De belangstelling voor de historische replica’s is groot. Binnenkort vaart een groep Duitse journalisten mee en ook een delegatie van Chinese touroperators reist af naar Gramsbergen om de zomp aan den lijve te gaan ondervinden.

 1. Zo reageerde social media op de tweede aflevering van de Luizenmoeder met Juf Ank uit Dalfsen

  Zo reageerde social media op de tweede aflevering van de Luizenmoe­der met Juf Ank uit Dalfsen

  De start van het tweede seizoen van de razendpopulaire comedy De Luizenmoeder trok vorige week ruim 4 miljoen kijkers. Uiteindelijk kwam de teller met uitgesteld kijken uit op 5,1 miljoen kijkers. Vanavond was de tweede aflevering van het nieuwe seizoen. Hoe reageerde Nederland op de lotgevallen van Juf Ank (actrice en scenarioschrijfster Ilse Warringa uit Dalfsen) en de andere personages?
 1. Gemist? ‘Wolf’ in Schoonheten en Staatsloterij verklaart levende Kampenaar dood
  Jouw regionieuws gemist?

  Gemist? ‘Wolf’ in Schoonhe­ten en Staatslote­rij verklaart levende Kampenaar dood

  De gemeente Raalte werd afgelopen week opgeschrikt door een Wolf, althans dat werd in eerste instantie gedacht. Een filmpje circuleerde over een dier dat mogelijk bloed van de weg zat te likken bij Schoonheten. Die ‘wolf’ bleek uiteindelijk de Duitse Herder Beer van Ans Spijker. ,,Het was een boterham. Ik kan je de plek zo aanwijzen,’’ aldus de eigenaresse. Dit verhaal was één van de opmerkelijkste verhalen van afgelopen week. Een overzicht van de verhalen van afgelopen week die het teruglezen waard zijn:
 2. Rechercheur Henrieke (39) raakt gevoelige snaar met haar verhalen: ‘Weet je waar mama nu is?’
  PREMIUM
  video

  Recher­cheur Henrieke (39) raakt gevoelige snaar met haar verhalen: ‘Weet je waar mama nu is?’

  Henrieke Schoonekamp (39) schrijft over de soms inktzwarte schaduwzijde van haar werk als forensisch rechercheur bij de politie in Oost-Nederland. Daarmee raakt ze bij veel mensen een gevoelige snaar. Twintig verhalen zijn nu gebundeld in het boekje Ontsporen, voorlopig alleen voor intern gebruik. ,,De verhalen gaan over wie ik was en wat ik het liefste deed en weer zou doen. Dat is best pijnlijk.’’

Vechtdal