Volledig scherm
De eikenprocessierups. © Thinkstock

Hardenberg en Ommen gooien nestkastjes in de strijd tegen eikenprocessierups

Hardenberg en Ommen gaan de strijd aan met de eikenprocessierups. De gemeenten willen zich richten op het stimuleren van de natuurlijke vijanden van de rups, en stelt daarom nestkastjes beschikbaar. Gemaakt door leerlingen van PrO Hardenberg en de scholen De Maat en Boslust in Ommen.

De nestkastjes zijn voor inwoners die een eikenboom in de buurt hebben. De gemeente benadrukt dat het ophangen van de nestkastjes niet de oplossing is van het probleem, het blijft nodig om de overlast te bestrijden. De nestkastjes worden verstrekt in de hoop dat het koolmezen aantrekt. Koolmezen eten rupsen, daarnaast gaan ze de nesten met de eikenprocessierups te lijf. De gemeenten willen dat stimuleren door de nestkastjes dichtbij eikenbomen te hangen. In de omgeving van de eikenbomen moet wel water aanwezig zijn en schuilplekken voor de vogels.

Vijanden

Contact met de haren van de eikenprocessierups kan jeuk, pijnlijke huiduitslag en irritatie aan de ogen of de luchtwegen veroorzaken. De laatste jaren neemt het aantal rupsen toe, en daarmee ook de overlast. De gemeente wil de komende jaren meer doen om de ‘natuurlijke vijanden’ van de eikenprocessierups te laten toenemen, zoals koolmezen, vleermuizen en bepaalde soorten insecten. 

Een  nestkastje aanvragen kan tot 31 december via www.hardenberg.nl/nestkastje en www.ommen.nl/nestkastje 

Vechtdal