De gemeente Hardenberg heeft een voorkeursrecht gevestigd op landbouwgrond tussen de Boslaan (links), Dronkenmanslaan en Eerste Schansweg bij Balkbrug. De Dronkenmanslaan is een door bomen omzoomde populaire wandel- en fietsverbinding, die langs de achterzijde van het centrum voor transculturele psychiatrie Veldzicht (rechtsboven) loopt.
Volledig scherm
PREMIUM
De gemeente Hardenberg heeft een voorkeursrecht gevestigd op landbouwgrond tussen de Boslaan (links), Dronkenmanslaan en Eerste Schansweg bij Balkbrug. De Dronkenmanslaan is een door bomen omzoomde populaire wandel- en fietsverbinding, die langs de achterzijde van het centrum voor transculturele psychiatrie Veldzicht (rechtsboven) loopt. © Frank Uijlenbroek

Hardenberg wil eerste koop bij Balkbrug en Dedemsvaart voor toekomstige woningbouw: ‘Zo houden we woningen betaalbaar’

Om ook in de toekomst voldoende ruimte voor woningbouw beschikbaar te houden vestigt de gemeente Hardenberg haar voorkeursrecht op drie gebieden bij Balkbrug en Dedemsvaart. Het gaat om gronden die aansluiten bij de wijk Bransveen in Dedemsvaart tussen de Stegerensallee en de Van Rooijens Hoofdwijk, ten oosten van de Kotermeerstal; het buitengebied van Balkbrug tussen de Dronkenmanslaan en Eerste Schansweg nabij de Ommerschans, achter het complex van Veldzicht; en het buitengebied ten westen van Dedemsvaart-zuid, in de omgeving van Ommerkanaal.

 1. Huizenprijzen rijzen de pan uit in Hardenberg: 2000 woningen extra in vijf jaar
  PREMIUM

  Huizenprij­zen rijzen de pan uit in Hardenberg: 2000 woningen extra in vijf jaar

  Duizend woningen bouwen in de gemeente Hardenberg in vier jaar tijd. Dat doel stelde Martijn Breukelman zichzelf bij zijn aantreden als nieuwe wethouder volkshuisvesting in het voorjaar van 2018. ,,We zitten nu al op 900 woningen, dus we zijn mooi op weg.’’ Maar achterover leunen doet hij niet. Integendeel: in 2025 moeten er tweeduizend huizen extra staan. ,,Want de woningbehoefte is groot, in alle prijsklassen.’’
 2. Hardenberg wil 400 woningen per jaar extra, maar blijft steken op de helft: zo komt dat
  PREMIUM

  Hardenberg wil 400 woningen per jaar extra, maar blijft steken op de helft: zo komt dat

  Tweeduizend huizen er bij: die ambitieuze mijlpaal wil de gemeente Hardenberg in 2025 bereiken. Omgerekend zo’n 400 woningen per jaar. Dat gemiddelde wordt echter bij lange na niet gehaald in 2021 en 2022. Om de woningbouw - maar ook de ontwikkeling van bedrijventerreinen - te stimuleren trekt de gemeente anderhalf miljoen euro uit op de begroting voor volgend jaar. Daarmee moet komende jaren de woningbouwproductie worden versneld van 200 à 300 naar gemiddeld 400 woningen per jaar.

Vechtdal