Hans Menzo is een van de Dedemsvaarters die zich inzet voor het plaatsen van Stolpersteine bij de huizen waar vroeger Joden woonden die in de oorlog zijn weggevoerd en vermoord door de Duitsers. Bij het monument op de Markt ter hoogte van bakker Dorgelo en drankenhandel Gall & Gall stond vroeger de synagoge. Hier vertrok op 2 oktober 1942 een bus die Joodse inwoners naar Kamp Westerbork bracht.
Volledig scherm
PREMIUM
Hans Menzo is een van de Dedemsvaarters die zich inzet voor het plaatsen van Stolpersteine bij de huizen waar vroeger Joden woonden die in de oorlog zijn weggevoerd en vermoord door de Duitsers. Bij het monument op de Markt ter hoogte van bakker Dorgelo en drankenhandel Gall & Gall stond vroeger de synagoge. Hier vertrok op 2 oktober 1942 een bus die Joodse inwoners naar Kamp Westerbork bracht. © Bert Kamp / Reggestreek Fotografie

Hier woonden de 27 Joden die uit Dedemsvaart zijn weggevoerd en nooit terugkeerden: Stolpersteine als herinnering

Vandaag, 79 jaar geleden maakten Joden zich op voor Grote Verzoendag, Jom Kipoer. Op de avond van 2 oktober 1942 vertrok een bus bij de synagoge op het marktplein in Dedemsvaart. Uitgerekend op deze feestdag werden Joodse inwoners van 'De Voart’ daarin door de Duitse bezetters weggevoerd naar kamp Westerbork. Daarna gingen ze op transport naar Nazi-concentratiekampen, slechts een enkeling overleefde de Holocaust. Vele duizenden Joodse Nederlanders trof hetzelfde lot. Op zeven adressen in Dedemsvaart worden volgend jaar Stolpersteine gelegd, ter herinnering aan de 27 dorpsgenoten die hier woonden en werden vermoord. 

Vechtdal