Volledig scherm
De zwaarvervuilde bakken van de katten in de woonkamer © Dierenbescherming

Inspectie haalt zwaar vervuilde dieren uit woning in gemeente Hardenberg: ‘Ademhalen was bijna niet te doen’

Uit een zwaar vervuilde woning in de gemeente Hardenberg heeft de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID)  negen katten en twee honden gehaald. De honden waren opgesloten op de wc en de badkamer en de katten verbleven tussen hun eigen uitwerpselen en urine in de woonkamer.

De situatie was onhoudbaar geworden nadat de bewoonster moest worden opgenomen.  ,,De honden waren opgesloten, werden niet uitgelaten en zaten tussen hun eigen uitwerpselen’’, zegt woordvoerder Dik Nagtegaal van de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID). 

,,De situatie werd onhoudbaar nadat de vrouw des huizes voor langere tijd moest worden opgenomen en buiten beeld was. Haar partner bleek niet in staat goed voor de dieren te zorgen en kwam bovendien de afspraak om de dieren door een dierenarts te laten nakijken, niet na. Er was ook geen zicht op verbetering.’’

Ademhalen

Volgens de LID was de ammoniakdruk in de woning was zo hoog dat langer dan een paar minuten achter elkaar binnen blijven, onmogelijk was. ,,De lucht sloeg meteen op je longen en ademhalen was bijna niet te doen.”

De honden en katten zijn in beslag genomen en de eigenaar heeft vervolgens afstand gedaan. ,,Dat is fijn voor de dieren. Ze hoeven de afhandeling van de zaak niet in de opvang af te wachten. Als ze gezond en bijgekomen zijn, kan er snel een nieuw thuis voor ze gezocht worden‘’, aldus Nagtegaal.

De LID maakt proces verbaal op en draagt de zaak voor juridische afwikkeling over aan het Openbaar Ministerie.

Vechtdal