Volledig scherm
Jan Veurink laat een leegte achter in het maatschappelijk leven van Ommen na zijn overlijden in de nacht van woensdag op donderdag. © archief FFU Press Agency

Jan Veurink laat leegte achter in samenleving Ommen

OMMEN - Met het overlijden van Jan Veurink in de nacht van woensdag op donderdag wordt een grote leegte geslagen in de samenleving van Ommen. De 64-jarige Ommenaar speelde een rol in vele geledingen van de lokale maatschappij.

Veurink laat een vrouw en twee dochters en schoonzoons, en vier kleinkinderen achter. Hij was al langere tijd ongeneeslijk ziek. De laatste weken verslechterde zijn toestand snel. Hij is in zijn slaap overleden.

Voorlichter
Na de jeugdjaren op zijn ouderlijke boerderij in Arriën werd hij voorlichter in de landbouw. Hij heeft voor diverse veevoederproducenten gewerkt. Ook was hij altijd volop maatschappelijk actief. ,,Hij was wat dat betreft een echte ARP'er", vertelt dochter Rieke. ,,Hij vond dat je ook maatschappelijk je steentje moet bijdragen. Hij heeft in het bestuur gezeten van het Vechtdal College en hij was commissaris bij de Rabobank."

Naast dat hij jarenlang voorzitter was van de Ommer afdeling van het CDA, heeft hij ook op cultureel vlak veel betekend. Hij schreef al zijn levenlang revues voor theatergroepen en toneelgezelschappen. Rieke: ,,Bij de viering van het 750-jarig bestaan van Ommen schreef hij een stuk, maar ook voor buurtverenigingen. Hij werd gedreven door het besef dat je het met zijn allen te doen hebt. Dat liet hij ook in zijn revues en cabaret doorschemeren."

Theatergroep
Veurink was in 2002 oprichter van theatergroep De Firma, samen met dochter Rieke. Met deze groep maakte hij jaarlijks een cabaretvoorstelling waarin hoogte- en dieptepunten in Ommen de revue passeerden. Daarnaast regisseerde en produceerde hij de kerstvertelling in Arriën die de theatergroep afgelopen kerst voor de tweede keer heeft gespeeld. Ook was hij volop actief als voorzitter bij de lokale televisiestichting Vechtdal Leeft TV. Het meest trots was hij nog dat hij als voorzitter van de Vereniging Ommerschans heeft meegemaakt dat de Koloniën van Weldadigheid zijn genomineerd voor de Unesco Werelderfgoedstatus.

Vechtdal