Volledig scherm
PREMIUM
Het sluiswachtershuis bij de stuw Vechterweerd wordt helemaal opgeknapt. Werknemers van loonbedrijf Lindeboom halen het hekwerk en de heg weg. © Alex Mulder

Monumentaal sluiswachtershuisje Dalfsen krijgt een make-over

Meer dan een eeuw oud zijn de stuw en de schutsluis Vechterweerd in Dalfsen. Én het sluiswachtershuis. In 1911 werden ze alle drie op die plek gebouwd. Nu is het tijd voor een fikse opknapbeurt voor het gemeentelijke monument.

Heel veel staat er niet op papier over de sluis of het bijbehorende huis (niet te verwarren met het kleine huisje dat de sluiswachters tegenwoordig tijdens het vaarseizoen als uitvalsbasis gebruiken). Maar At de Groot, Vechtbeheerder noemen ze hem bij Waterschap  Drents Overijsselse Delta, lepelt toch nog het een en ander op. ,,Wie er precies van wanneer tot wanneer heeft gewoond weet ik ook niet hoor’’, zegt hij bijna verontschuldigend. ,,Dat hebben ze allemaal niet zo bijgehouden bij het toenmalige Rijkswaterstaat."

 1. Zo reageerde social media op de tweede aflevering van de Luizenmoeder met Juf Ank uit Dalfsen

  Zo reageerde social media op de tweede aflevering van de Luizenmoe­der met Juf Ank uit Dalfsen

  De start van het tweede seizoen van de razendpopulaire comedy De Luizenmoeder trok vorige week ruim 4 miljoen kijkers. Uiteindelijk kwam de teller met uitgesteld kijken uit op 5,1 miljoen kijkers. Vanavond was de tweede aflevering van het nieuwe seizoen. Hoe reageerde Nederland op de lotgevallen van Juf Ank (actrice en scenarioschrijfster Ilse Warringa uit Dalfsen) en de andere personages?
 1. Gemist? ‘Wolf’ in Schoonheten en Staatsloterij verklaart levende Kampenaar dood
  Jouw regionieuws gemist?

  Gemist? ‘Wolf’ in Schoonhe­ten en Staatslote­rij verklaart levende Kampenaar dood

  De gemeente Raalte werd afgelopen week opgeschrikt door een Wolf, althans dat werd in eerste instantie gedacht. Een filmpje circuleerde over een dier dat mogelijk bloed van de weg zat te likken bij Schoonheten. Die ‘wolf’ bleek uiteindelijk de Duitse Herder Beer van Ans Spijker. ,,Het was een boterham. Ik kan je de plek zo aanwijzen,’’ aldus de eigenaresse. Dit verhaal was één van de opmerkelijkste verhalen van afgelopen week. Een overzicht van de verhalen van afgelopen week die het teruglezen waard zijn:
 2. Rechercheur Henrieke (39) raakt gevoelige snaar met haar verhalen: ‘Weet je waar mama nu is?’
  PREMIUM
  video

  Recher­cheur Henrieke (39) raakt gevoelige snaar met haar verhalen: ‘Weet je waar mama nu is?’

  Henrieke Schoonekamp (39) schrijft over de soms inktzwarte schaduwzijde van haar werk als forensisch rechercheur bij de politie in Oost-Nederland. Daarmee raakt ze bij veel mensen een gevoelige snaar. Twintig verhalen zijn nu gebundeld in het boekje Ontsporen, voorlopig alleen voor intern gebruik. ,,De verhalen gaan over wie ik was en wat ik het liefste deed en weer zou doen. Dat is best pijnlijk.’’

Vechtdal