De gaswinput aan de Gasthuisdijk in Giethoorn ligt letterlijk op de rand van het Nationaal Park Weerribben-Wieden. Daarom zijn er zorgen over de chemische stoffen in de bodem.
Volledig scherm
PREMIUM
De gaswinput aan de Gasthuisdijk in Giethoorn ligt letterlijk op de rand van het Nationaal Park Weerribben-Wieden. Daarom zijn er zorgen over de chemische stoffen in de bodem. © Wilbert Bijzitter

NAM verkoopt gasvelden in Overijssel, maar wat betekent dat voor sanering naast natuurgebied?

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) zet drie grote gasvelden in de Kop van Overijssel en bij Hardenberg te koop. Vooral in Giethoorn wordt met argusogen gekeken naar de consequenties van deze stap. Wat betekent dit voor de sanering en ontmanteling van een ongebruikte locatie op de rand van het natuurgebied?

5 reacties

 • Panjer

  3 weken geleden
  In Uw artikel staat dat de NAM eigendom is van Shell en Exxon Mobil. Klopt dit wel. Ik dacht dat Gasveld Gron ook van de Overheid is. n.l 60 % Nam en 40% Overheid via DSM. In het artikel staat: Het gasbedrijf heeft weinig geld. Hoe kan dit ?? Gaarne reactie of het bovenstaande juist is.
 • Andy Van Werven

  1 maand geleden
  Nederland wil van de gas af
 • Vermolen

  1 maand geleden
  De foto alleen al....triest. Ooit een boerderij gestaan met vee. De boer uitgekocht, bedrijf knaken gemaakt,sanerings kosten voor de burgers. Wat walgelijk land is Nederland geworden.
 • Marcel Prins

  1 maand geleden
  Als Natuurmonumenten of gemeente oid als koper opstaan is probleem van gaswinning opgelost
 • Julius Bruins

  1 maand geleden
  En wie gaat de saneringskosten betalen wanneer de nieuwe eigenaar de velden leegepompt heeft en met de noorderzon vertrokken is?
 1. KAART | December begint met daling van nieuwe besmettingen in Oost-Nederland, maar er is wel een kanttekening
  CHECK JOUW GEMEENTE

  KAART | December begint met daling van nieuwe besmettin­gen in Oost-Nederland, maar er is wel een kantteke­ning

  In Oost-Nederland zijn vandaag minder nieuwe coronabesmettingen vastgesteld dan gisteren, een verschil van ruim 300. In alle drie de veiligheidsregio’s gingen de aantallen op deze eerste dag van de maand december naar beneden, maar bij die cijfers moet wel een kanttekening worden geplaatst. Door een storing bij het RIVM vallen de nieuwste cijfers waarschijnlijk lager uit dan anders het geval was geweest.

Vechtdal