Volledig scherm
Ter illustratie. De aanleg van glasvezel. © ANP

Nieuw aanbod glasvezel buitengebied Vechtdal

VECHTDAL - Voor snelle internetverbindingen in het buitengebied van Dalfsen, Nieuwleusen, Ommen en een klein stukje Zwolle moeten inwoners 2,55 euro per maand meer betalen dan de bewoners rondom Hardenberg en in Twenterand.

Het CIF (Communicatie Infrastructuur Fonds) heeft na nieuwe onderhandelingen met bewonersgroepen een hogere prijs afgesproken.

Het nieuwe tarief voor de aansluiting is 12,50 euro per maand, naast de kosten van het abonnement bij de aanbieder van glasvezeldiensten. Dat was 9,95 euro, een stijging van 25 procent. De verwachting is dat halverwege 2018 alle 4.500 adressen in het gebied toegang hebben tot het glasvezelnetwerk.

Verbetering
Volgens Gerrit-Jan Hagedoorn uit Beerze, voorzitter van bewonersgroep Vechtdal Breedband, zijn de voorwaarden wel verbeterd. ,,Het gaat om 100 procent van alle bewoners van het buitengebied. In het oude voorstel zou vier procent van de aansluitingen een maatwerkoplossing krijgen, die veel duurder zou worden. Nu zijn de aansluitkosten voor iedereen gelijk. Ook is afgesproken dat je de maandelijkse bijdrage voor het vastrecht voor de glasvezelkabel kunt afkopen voor 1.600 euro ineens."

Geen aansluiting
Marieke Seinen, woordvoerder van het CIF, beaamt dat. ,,Wel is het zo dat als je nu niet ingaat op het aanbod, je ook geen aansluiting krijgt. Inwoners zullen dan op een later tijdstip alsnog een aansluiting moeten laten aanleggen, tegen de daadwerkelijke kosten." Ook als mensen op een later tijdstip het vastrecht voor de glasvezelaansluiting willen afkopen, blijft dat mogelijk.

Eind januari trokken de bewonersgroepen en gemeenten aan de bel omdat ze vreesden dat de uitrol van snel internet in het buitengebied zou stokken. Momenteel is CIF bezig met aanleg van glasvezelaansluitingen in het buitengebied van Hardenberg. CIF heeft nu 30.000 adressen aangesloten in buitengebieden van onder meer Salland, Twenterand en Hellendoorn, maar ook in gebieden in Gelderland en Brabant.

Nog voor de zomer start de campagne voor de vraagbundeling en het CIF hoopt na de zomervakantie te kunnen beginnen aan de aanleg.

De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Vechtdal