Volledig scherm
PREMIUM
De Finse student Konste Ounasli overwint zijn stotterangsten tijdens een workshop Public Speaking bij de Internationale week voor mensen die stotteren in Lemele. © Alex Mulder

Nooit meer aarzelen om het stotteren na het stotterkamp in Lemele

Ze zien elkaar in één week groeien, de deelnemers aan de Internationale week voor mensen die stotteren in Lemele. Van bedeesde, blikken ontwijkende stotteraars, veranderen ze langzaamaan in zelfbewuste mensen die hun angsten en spraakprobleem onder ogen zien en soms bijna overwinnen.

,,Ik kende naast mijn vader en broer niemand die stotterde", zegt student Konste Ounasli (20) uit Finland. ,,Maar hier zijn allemaal leeftijdsgenoten en gelijkgestemden.” En wat dat nu al, na amper een volle week kamp met hem doet. ,,Ik hoer hier niet op te letten hoe ik praat, of ik stotter. Niemand maakt zich daar druk over, want ze doen het zelf ook.” En dat zorgt dan weer voor een ongedwongen sfeer waarin ze zelf hun grenzen opzoeken en durven te overschrijden.

  1. Harm (81) uit Dedemsvaart vindt het Wilhelmus maar niets en schreef een nieuwe tekst
    PREMIUM
    video, poll & quiz

    Harm (81) uit Dedems­vaart vindt het Wilhelmus maar niets en schreef een nieuwe tekst

    ‘Wilhelmus van Nassouwe ben ik, van Duitsen bloed,’ wordt als het aan Harm Leffers uit Dedemsvaart ligt in het vervolg ‘Wie 't rood wit blauw wil hijsen, heeft 't paspoort van ons land’. En het volgens hem maar wat vage ‘ben ik, vrij, onverveerd’ en de ongepaste ode aan 'den Koning van Hispanje’ kunnen ook wel uit het volkslied geschrapt worden. ,,Tijd voor verandering.”

Vechtdal