Volledig scherm
Ballonnen Koningsdag © Rinke Den Os

Ommen doet ballon op Koningsdag aan een touwtje

Om een einde te maken aan de al jarenlange discussie over milieuschade door ballonnen, doet Oranjevereniging Ommen dit jaar op Koningsdag de ballonnen aan een touwtje, zodat ze aan de grond blijven.

Een twaalftal grote ballonnen in de kleuren oranje, rood, wit en blauw gaat op Koningsdag tijdens de aubade bij zorgcentrum Oldenhaghen in Ommen de lucht in. Alternatief voor de zwerm aan ballonnen die traditioneel op dit jaarlijkse moment door kinderen worden losgelaten. ,,Elk jaar laait de discussie over ballonnen in het milieu op. Daar willen we onderhand van af", aldus Jan Steen, voorzitter van de Ommer Oranjevereniging. ,,Met de grote ballonnen denken we een mooie vervanger te hebben gevonden. Het plezier van kleurige blikvangers in de lucht blijft, terwijl we het milieu niet schaden. Het is zelf beter, want de ballonnen blijven nu de hele dag boven het feestterrein zweven."

Landelijk

De Ommer aanpak is een reactie op de landelijke discussie onder Oranjeverenigingen. Steen heeft over zijn alternatief nog niet gesproken met collega-oranjeverenigingen. 

Het alternatief betekent wel het einde van de traditionele ballonwedstrijd in Ommen, waarbij kinderen een kaartje aan de ballon meegeven om te kijken welke ballon het verst komt. ,,De deelnemende scholen hebben echter aangegeven dat wedstrijdelement wel te kunnen missen", aldus een tevreden voorzitter.

Vechtdal