Volledig scherm
Onderzoekers uit Wageningen voerden de afgelopen tijd werkzaamheden uit bij stuw Junne in de Overijsselse Vecht. © Ralf Verdonschot / Wageningen Environmental Research

Onderzoekers uit Wageningen plaatsen bypass in Overijsselse Vecht

Om meer insecten en andere waterdiertjes terug in de Overijsselse Vecht te krijgen hebben onderzoekers van de Wageningen Environmental Research een zogeheten bypass geplaatst bij de stuw Junne. Ook is het zuurstofgehalte gecontroleerd. 

Volgens onderzoeker Ralf Verdonschot van de Wageningen Environmental Research, een onderzoeksinstituut van de Wageningen Universiteit, is de waterkwaliteit in de Vecht niet heel goed. ,,De dieren die er horen, leven daar niet. We hebben er daarom een bypass omheen gegraven." 

Een bypass is een riviertje als omleiding om de stuw heen. Verdonschot: ,,Het water stroomt harder in die bypass dan in de rivier en daardoor komen er allerlei dingen los van de bodem. Insecten en vissen die niet in de grote rivier kunnen leven, kunnen dat wel in die bypass. Je bouwt eigenlijk een natuurlijk systeem na." 

Quote

Insecten en vissen die niet in de grote rivier kunnen leven, kunnen dat wel in die bypass

Ralf Verdonschot , Wageningen Environmental Research

Zuurstof 

De afgelopen tijd hebben de onderzoekers ook de zuurstofomstandigheden in de Vecht gemeten. ,,We hebben gekeken of het zuurstofgehalte veranderd, terwijl het water door de bypass stroomt", aldus Verdonschot. ,,En de zuurstofomstandigheden zijn in de bypass beter dan in de rivier zelf. Het meten van dat zuurstofgehalte moet gebeuren bij warm weer, dus daar waren de afgelopen weken perfect voor."

In oktober komen de onderzoekers weer terug. Zij gaan dan de net aangelegde bypass helemaal doorlichten. Verdonschot: ,,We kijken dan naar het hout, zand, grind en de stenen die in de bypass voorbijkomen en welke dieren daar leven. Misschien zitten daar nog wel bijzondere diertjes tussen."

Vechtdal