Volledig scherm
Ilona Hogenkamp, Jan Francis en Cobi Prinsse van de PKN-kerken met de voorraad organische kippenmest. © Frank Uijlenbroek

Op werkvakantie dankzij organische kippenmest

Langs de deuren gaan met koekjes of oliebollen: het zijn bekende sponsoracties. De PKN-kerken uit Ommen pakken het anders aan: zij verkopen organische kippenmestkorrels om een reis te betalen. Adrie Boessenkool licht toe.

Eerst even over de reis: Wat gaan jullie doen?

,,De werkvakantie gaat naar het Albanese dorpje Maliq. Wij organiseren de reis vaker. Ik ga zelf voor de derde keer mee, maar één iemand gaat voor de achtste keer. Zoals het nu lijkt gaan wij met een groep van acht mensen. In twee weken is het de bedoeling om de ruimte voor een kerkelijke gemeenschap te vergroten. De gemeenschap is flink gegroeid in het dorp, daardoor is de ruimte nu te klein. Naast kerkdiensten is de locatie beschikbaar voor andere activiteiten, zoals evenement voor kinderclubs.''

Waarom kiezen jullie voor de verkoop van organische kippenmest?

,,Het verfrissende idee om mestkorrels te gebruiken werd een aantal jaar geleden aangedragen door een predikant. De zakken mest zijn geleverd door Stichting Antwoord. Het verkopen van mestkorrels wordt op meerdere plekken gedaan en nu is het ook neergestreken in Ommen."

Wat kunnen mensen ermee?

,,De mest zorgt voor vruchtbare grond. Denk aan voeding voor bloemen, gras of voor een volkstuin. Wij verkopen zakken van 7,5 kilo en vijftien kilo. Hoe meer men koopt, des te goedkoper het wordt."

Wat gebeurt er met de opbrengst?

,,Een derde wordt geïnvesteerd in het project in Albanië en de uitvoering ervan. Zonder sponsoring is dat niet mogelijk. Ook een derde van de opbrengst gaat naar Stichting Antwoord, die ons de zakken heeft geleverd. Wat overblijft gebruiken wij om de reiskosten voor de deelnemers te drukken, zodat de kosten acceptabel blijven."

Vechtdal