Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Unknown

Paasbulten Dalfsen zijn veel te groot: extra controles zijn nodig

Alle paasbulten in de gemeente Dalfsen waren vorig jaar groter dan vergund, in een enkel geval tot bijna acht keer de toegestane omvang. Bij de komende paasvuren vindt daarom strenger toezicht plaats.

Volgens Christiaan Hovestad van de gemeente Dalfsen was niet elk paasvuur veel te groot. ,,De één zat er net boven, sommigen heel ruim, tot ongeveer 4000 kubieke meter aan toe.’’ 

Volgens de vergunning mag elke paasbult maximaal 500 kubieke meter groot zijn. De houtstapels in Dalfsen gingen allemaal over de schreef. Ook dan heb je nog een behoorlijke bult: 16 meter breed, 16 meter lang en 6 meter hoog, becijfert Hovestad.

Opgelucht

De traditie in Oost-Nederland ligt al jaren onder vuur, vooral vanuit het westen van het land. Daar klagen ze over stankoverlast. Ze konden vorig jaar opgelucht ademhalen: veel paasvuren werden vanwege de droogte afgeblazen.

Regels

Dalfsen is niet van plan de traditie de nek om te draaien. De gemeente wil het ‘graag mogelijk blijven maken’, maar het moet wel ‘veilig en verantwoord blijven’. Ze heeft daarom met de organisaties achter de paasvuren afgesproken dat die zich aan de regels gaan houden. De extra controleronde van de brandweer bij de paasbulten van komend voorjaar moeten daarop toezien. 

‘Takkendagen’

Dalfsen verwacht dat er door kleinere stapels dan mensen verwachten het nodige snoeiafval over zal blijven. Daarom worden er dit voorjaar extra ‘takkendagen’ gehouden. Dan kunnen mensen overtollig ‘groen’ kwijt.

Vechtdal