Volledig scherm
,Niet in de buurt komen van roofvogels!’, is de belangrijkste tip van de gemeente Dalfsen om aanvallen van buizerds te voorkomen. © ANP

Pas op! Ook in gemeente Dalfsen vallen agressieve buizerds hardlopers aan

In de gemeente Dalfsen zijn ‘terrorbuizerds’ actief die hun nesten verdedigen met schijnaanvallen. Uit veel meer plaatsen zijn de afgelopen weken meldingen gekomen over agressieve vogels. Dalfsen waarschuwt voor de roofvogel na meldingen van aanvallen van buizerds in Oudleusen en Nieuwleusen.

Blijf uit de buurt van roofvogels, maar schreeuw en molenwiek met je armen als ze aanvallen. Het zijn de belangrijkste tips om niet gewond te raken door zo’n ‘terrorbuizerd‘. Vorig jaar waarschuwde de gemeente Dalfsen ook al voor de grote vogel nadat een hardloper was aangevallen. In andere plaatsen in het land, zoals Apeldoorn en Hellendoorn, komen soortgelijke meldingen over gevaarlijke situaties, veroorzaakt door de dieren.

Waarschuwingsborden

Mensen werden lastig gevallen door de buizerds aan de Oosterkampen in Oudleusen en de Ebbenweg in Nieuwleusen. Op deze locaties heeft de gemeente borden geplaatst om voorbijgangers te waarschuwen. Waarschijnlijk wil de roofvogel een nest met jongen verdedigen. Vooral broedende buizerds kunnen agressief zijn. Vaak worden mensen verrast door een schijnaanval waarbij de vogel rakelings langs iemand vliegt.

Dat elk jaar deze periode van het jaar agressieve buizerds soms hun klauwen in de achterhoofden van argeloze mensen priemen, is volgens de Vogelbescherming Nederland een ‘volstrekt normaal natuurverschijnsel’. Dit houdt hooguit nog een paar weken aan. ,,Als de jonge buizerdjes zijn uitgevlogen keert de rust weer terug”, zegt Marieke Dijksman van Vogelbescherming Nederland. 

Vechtdal