Volledig scherm
Lelystad Airport © anp

Protest vliegroutes luchthaven Lelystad zwelt snel aan

LEMELERVELD/DALFSEN - Actiegroep Hoog Overijssel, vorige week opgericht om het vanaf 2018 sterk toenemende 'zware' vliegverkeer richting Lelystad Airport veel hoger en dus stiller over het Overijsselse Vechtdal te sturen, wordt massaal gesteund. De protestpetitie ("Red Overijssel! Aanvliegroute kán hoger. Móet hoger!") die in de loop van zondag via de website Petitie.nl nationaal online verscheen was mandag rond het middaguur al meer dan zevenhonderd keer ondertekend.

"Geweldig, hartstikke mooi, het gaat steeds meer leven. De steen die we als ongeruste bewoners van het Vechtdal in de vijver hebben gegooid kabbelt lekker verder. Duidelijk is dat de zorgen niet alleen leven in nauw betrokken Vechtdalkernen als Dalfsen, Hoonhorst en Lemelerveld. De steunbetuigingen komen ook uit de wijde regio. Nijverdal, Hasselt, Zwolle, Raalte en zelfs Almelo. Goed dat onze zorgen nu verderop aanslaan. Want als er niets verandert krijgen ook de buren in Zwolle, Zwartewaterland, Kampen en de Kop van Overijssel heel erg hoorbaar te maken met die luchtreuzen. Die daar ook hoger kunnen passeren. En precies dát is nu de inzet. Begrijp me goed, we hebben niet de illusie het vliegverkeer nu nog helemaal uit het luchtruim boven Overijssel weg te kunnen houden. Wel dat het met veel minder herrie en milieu- of natuurschade kan," onderstreept Ben Schrijver namens Hoog Over(ijssel).

Alternatief
De Vechtdalgroep beseft overigens 'heel goed' dat er meer nodig is om de nu geplande aanvliegroutes terug op de tekentafel te krijgen. Schrijver: "Hopelijk gaan alle honderdduizenden direct getroffen inwoners van Overijssel zich heel snel beseffen wat een bak herrie ze letterlijk boven het hoofd hangt. En protesteren ze met ons mee. Dan móeten bestuurders en beslissers er in ieder geval iets mee. Bovendien, er is een alternatief. Luchtvaartexperts hebben ons verzekerd én overtuigd dat hoger aanvliegen hier mogelijk is. Waarom dan deze streek verpesten met donderend geraas? Zes keer per uur!"

>Website Petities.nl

Vechtdal